Hopp til innhold

Forskningsrapport: «Lykkepiller» virker ikke mot depresjon

Antidepressiver av typen SSRI har ingen effekt mot depresjon, viser dansk forskning. – Det virker for noen, svarer psykiatri-spesialist Jørgen Bramness.

Medisin

MEDISINERING: Bruken av såkalte lykkepiller mot depresjon er omstridt. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Foto: Scanpix / SCANPIX

De potensielle, små gunstige effektene synes å bli oppveid av skadelige effekter, konkluderer en forskningsgjennomgang som nettopp er publisert i BMC Psychiatry.

– Disse medisinene påvirker viktige signalstoffer i hjernen og har alvorlige bivirkninger. For å forsvare å gi det til folk må vi være sikre på at de motvirker depresjon. Men det gjør det ikke, sier overlege Janus Christian Jakobsen som tar doktorgrad ved Copenhagen Trial Unit.

Han er en av forskerne bak rapporten.

Gjennomgangen viser at antidepressive medisiner av typen SSRI (se fakta) ikke har større effekt enn placebo på depresjon.

– Ifølge studien er det ingen effekt, heller ikke på alvorlig depresjon, sier Jakobsen i en artikkel på videnskap.dk som også er gjengitt på forskning.no.

Stor undersøkelse

De danske forskerne har sett på 131 studier med i alt 27 422 pasienter.

Et argument i debattene har vært at medisinene fungerer bedre for personer med alvorlig depresjon.

– Det er feil. Det er ikke noe som tyder på bedre effekt hos dem som er alvorlig deprimert, sier Jakobsen.

Over 320.000 nordmenn bruker antidepressiver, ifølge Reseptregisteret.

– Virker for noen

Jørgen G. Bramness

HAR SELV UTFØRT STUDIER: Jørgen G. Bramness er lege og spesialist i psykiatri, og har selv utført studier på antidepressiver.

Foto: Rushda Syed / NRK

Jørgen G. Bramness er lege og spesialist i psykiatri. Han har selv utført en lignende studie, og er ikke med på å skjære «lykkepille»-bruken over en kam.

– Forskerne har antagelig rett i at disse stoffene påvirker viktige signalstoffer i hjernen, selv om den egentlige virkningsmekanismen ikke er fullstendig klarlagt. Disse medikamentene er ikke uten bivirkninger, men det blir helt feil å kalle bivirkningene generelt for alvorlige. Jeg mener også at deres konklusjon om at antidepressiver ikke virker, er altfor bastant.

Ifølge Bramness har en del studier vist effekt, men at det de senere årene har vært færre studier som har vist effekt enn tidligere. Slik er det ofte med medikamenter, sier han.

– Det sentrale her er at man i disse studiene ser etter effekter på gruppenivå. Om man ikke finner effekter på gruppenivå, betyr ikke det at det ikke har effekt for noen. Vi er i dag enige om at antidepressiver virker for noen, men ikke for andre, sier Bramness.

Skreddersy medisiner

– Så hvordan skal man vite hvem det fungerer for?

– Det er gjort en del spennende forskning på dette. Blant annet om ulike biologiske markører på hva som fører til effekt og hvilken dose som gir effekt. Man vil i fremtiden kunne skreddersy medisiner individuelt.

Han påpeker også at medisinen virker forskjellig, avhengig av bakgrunnen for depresjonen.

– Det virker som tilfeller der depresjonen kommer innenfra har en bedre effekt av antidepressiver enn tilfellene der depresjonen skyldes livets påkjenninger, for eksempel en traumatisk opplevelse, sier Bramness.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)