Foto Anders Leines
- Vi føler at vi ble tvunget til å flytte. Vi er som asylsøkere i eget land, som stadig er på jakt etter et bra tilbud til dattera vår.
Dette sier Anne-Marit Øvernes. Hun er mammaen til 13-åringen Oda Marie som er multihandikapet.

Dette er andre gang familien Øvernes flytter til en ny kommune, i jakten på et bedre liv for sin funksjonshemmede datter, 13 år gamle Oda Marie.
Flytter kommune for andre gang
Dette er andre gang familien Øvernes flytter til en ny kommune, i jakten på et bedre liv for sin funksjonshemmede datter. Etter mange ringerunder fant de ut at de kunne få et godt tilbud til datteren i Tysvær i Rogaland.
Endelig fikk de nok avlastning og tilrettelagt hjelp i hverdagen, etter flere års kamp mot to andre kommuner.
- Det er uverdig at vi må reise rundt og lete etter en kommune som kan gi oss et tilbud som gjør at vi kan opprettholde omsorgen for datteren vår, sier Anne-Marit Øvernes.
Norges Handikapforbund har stor pågang fra funksjonshemmede som forskjellsbehandles. Bare i år har over 500 funksjonshemmede ringt fordi de ikke får den nødvendige hjelpen de trenger for å klare seg i hverdagen. Mange av dem ønsker å flytte.
Kommunen bestemmer
- Folk er så bunn fortvilte fordi de ikke får de sosiale tjenestene de bør få, sier leder i Norges Handikapforbund, Eilin Reinaas.
Hun sier det er store forskjeller mellom kommunene. Selv om den funksjonshemmede har krav på hjelp, er det opptil den enkelte kommune å bestemme hvor mye og hvilken hjelp den funksjonshemmede skal få.
Reinaas kaller dette et kjempeproblem og synes det er galt at den funksjonshemmede må leve livet sitt slik kommunen mener er best. Den funksjonshemmede må tilpasse livet sitt etter kommunenes økonomi.
Hva kan gjøres?

- Folk er så bunn fortvilte fordi de ikke får de sosiale tjenestene de bør få, sier leder i Norges Handikapforbund, Eilin Reinaas.
Handikapforbundet mener kommunene ikke bør være alene om å ta ansvar for de funksjonshemmede. De mener staten må være med på å finansiere større deler av tilbudet til de ressurskrevende brukerne.
De etterlyser øremerkede midler til denne gruppen for å få slutt på forskjellene fra kommune til kommune.
Forbundet mener også det bør innføres bøter for kommuner som ikke klarer å gi innbyggerne de sosiale tjenestene de trenger. I dag finnes det ingen sanksjonsmuligheter ovenfor kommunene som ikke gir god nok hjelp.
Familien Øvernes har opplevd hvor vanskelig det er å kjempe mot kommunen for å få den hjelpen de trenger.
- Det er ille at du må bruke all energien på kampen mot kommunen, når du har et barn som trenger deg døgnet rundt, sier Oddvin Øvernes, far til Oda Marie.

Rådmann Arne Jensen mener kommunen vil få problemer dersom flere funksjonshemmede nå vil flytte til hans kommune i håp om å få et bedre liv.
Kommuneøkonomi avgjørende
I Tysvær føler familien Øvernes seg godt ivaretatt. Nå bygger de et tilrettelagt hus og datteren får god hjelp.
Likevel tørr Anne-Marie aldri være sikker på at de får beholde de tjenestene de har fått av kommunen. Hun håper på en varig oppholdstillatelse men er redd kommunen skal få dårligere økonomi i fremtiden.
Hva gjør så Tysvær og andre kommuner med god økonomi dersom flere handikappede ønsker å flytte dit, for å få den hjelpen de trenger?
Rådmann Arne Jensen mener kommunen vil få problemer dersom flere funksjonshemmede flytter til hans kommune i håp om å få et bedre liv.
- Det er tunge utgifter som knyttes til multihandikappede, og det er klart vi ikke har muligheter for å ta imot mange, sier han.