Forskeren Nadejda utvises

Den unge forskeren Nadejda Sokolova kjente ikke til ordet "pendling." Nå er hun utvist for å ha brutt utlendingsloven.

Nadejda Sokolova
Foto: Ane Nydal / NRK

Dersom du er utlending, og har fått oppholdstillatelse i Norge, kan ett enkelt regelbrudd føre til at du blir utvist fra landet – samme hvor godt etablert du er. Det er situasjonen for russiske Nadejda Sokolova (31). Den siste tida har vært preget av både håp og fortvilelse for den unge forskeren som nylig fikk en dramatisk beskjed.

Sokolova kom fra Russland til Norge som student for nesten ti år siden, og er i mellomtiden blitt en av de fremste i landet på satellittnavigasjon. I snart tre år har hun jobbet med en doktorgrad ved NTNU i Trondheim. Hun forsøker blant annet å utvikle en voldsalarm som kan fungere overalt, også inni massive bygninger. 20-millionersprosjektet som hun deltar i, er sponset av både Telenor og Norges forskningsråd. Men nå spøker det for Nadias bidrag til denne nyskapende voldsalarmen. For to uker siden ble hun utvist fra Norge. Avreisefristen er mandag 4. februar.

- Det er urettferdig. Jeg trodde jeg fulgte reglene, men regelen om pendling kjente jeg ikke til.

Nadejda Sokolova

Ordet "pendling" var ukjent
Alle som har fått opphold i Norge, må forholde seg til utlendingsloven. Den sier at innvandrere som har fått opphold ved familiegjenforening ikke har lov til å ukependle. I en periode på 9 måneder i 2004 og 2005 pendlet Nadia mellom Oslo og Kristiansand. Hun sier at hun ikke kjente til denne regelen.

- Jeg sa til UDI at jeg kom til å reise mye mellom Oslo og Kristiansand. Men ingen nevnte ordet pendling, og jeg trodde at alt var i orden, sier Sokolova.

Rita Ottervik

Rita Ottervik er en av Sokolovas mange støttespillere.

Foto: Morten Andersen / NRK

Støttespillere
Norge har en målsetting om at det skal være enkelt og attraktivt for utenlandske forskere å komme til Norge. Regelen om at ukependling ikke er tillatt, kan være et hinder for mange. Flere bedrifter og privatpersoner har engasjert seg i Sokolovas sak. Trondheimsordfører Rita Ottervik, ledelsen ved NTNU, Telenor og NHO er bare noen av dem som i forrige uke la press på Bjarne Håkon Hanssen og arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det førte til at den politiske ledelsen bestemte seg for å vurdere om det er nødvendig å endre utlendingsloven.

Bjarne Håkon Hansen

- Ved å pendle har Sokolova brutt utlendingsloven. Dermed skal hun utvises, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Jensen, Henrik Ole / SCANPIX

Lot seg ikke rikke
Onsdag denne uka sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen til Adresseavisen at de har presset systemet for å finne ut om det er mulig å få til en lovhjemmel som gjør at Sokolova likevel kan bli. De konkluderte med at de ikke kan lage en lov som sier at det er greit å bryte utlendingsloven så lenge en har høy utdannelse.

Stilling i Canada
Sokolovas kunnskap er attraktiv på arbeidsmarkedet, og hun har allerede fått tilbud om å fullføre doktorgraden sin ved universitetet i Calgary. Før hun begynner sitt nye liv i Canada, skal hun gå til sak mot den norske staten.
- Dersom utvisningen blir hengende ved meg, risikerer jeg å aldri kunne jobbe innenfor Schengenområdet. Det vil ha store, negative konsekvenser for karrieren min, sier Sokolova, som må forlate Norge seinest mandag 4. februar.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)