Grønnsaksvegring er noe de fleste foreldre kjenner til, enten man ligger i krig om brokkolibiter eller rett og slett har gitt opp.
– Begynner man tidlig og serverer grønnsaker hver dag, liker de som regel også det meste. Problemet er at mange foreldre spiser lite grønnsaker selv, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Frukt.no.
En løsning kan rett og slett være å lure barna, ifølge en ny studie publisert i Journal of Clinical Nutrition.
50 prosent mer grønnsaker
Forskerne gjemte moste grønnsaker i maten til barn mellom 3 og 5 år, og barna fikk beskjed om å spise så mye de selv ville.
Resultatet var at barna spiste 50 prosent mer grønnsaker, i tillegg til at de totalt sett spiste færre kalorier.
Ifølge forskerne er puré-strategien en smart måte å få i barna flere ulike grønnsaker enn de få de «liker». Grønnsaker barna allerede spiser med glede, er det lettere å få dem til å spise mer av - rett og slett bare ved å servere mer av dem.
Tidligere forskning har også vist at barn spiser langt mer grønnsaker hvis man gir dem kule navn, for eksempel dinosaurus-brokkoli eller Sabeltann-gulrøtter.
- LES OGSÅ:
Seinfeld-kone i spissen for triksingen
I USA har kona til komikeren Jerry Seinfeld, Jessica, stått i spissen for bruken av grønnsakspuréer til barn, etter at hun ga ut kokebok om temaet for noen år siden.
Hennes metode har gått ut på å mose inn grønnsaker som barna ikke merker i retter de liker, inkludert most spinat og gulrot i brownies. Selv har hun, etter eget utsagn, fryseren full av ferdige puréer.
– Hvis man ikke har begynt å servere varierte grønnsaker ofte mens de var små, kan det jo være en måte å gjøre det på. Men all erfaring viser at barn som får grønnsaker daglig, lærer seg til at de vil ha det, sier Britt Kåsin til NRK.no.
– Enkelte ting er det kanskje vanskelig å like, og sånn er det jo for oss alle. Men vanligvis liker barna de aller fleste grønnsaker, slår hun fast.
- LES OGSÅ:
Andre grønnsaksknep
Kåsin har flere tips til måter å få barn til å spise grønnsaker på.
– Skjær opp rå grønnsaker, og server det før middag, som mellommåltid eller som snacks. De aller fleste barn og ungdom liker gulrot- og kålrotstaver for eksempel, anbefaler hun.
– Dessuten setter de ofte pris på wokkede grønnsaker. Da får de en sprø og frisk konsistens som er lettere å like enn kokte grønnsaker, råder hun.
Hun råder også til å la barna være med på å skjære opp grønnsakene til middagen.
– Når de får være med, spiser de det ofte også. Når jeg har matdemonstrasjoner for barn, og de får hjelpe til, spiser de til og med løk, forteller hun.
– Når det gjelder løken, har jeg forresten et tips til. Den typiske gule løken vi kjøper i Norge er ganske sterk. Hvis barna ikke er så glad i den, kan man prøve med hvit salatløk i stedet, som er mye mildere.
- LES OGSÅ: