Hopp til innhold

Forskere: Gjem grønnsakene i maten!

Barna spiser 50 prosent mer grønnsaker hvis du lurer dem, viser ny forskning.

Jente med brokkoli

Har du gitt opp de kresne barna dine, kan puréer kanskje være en redning.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Brokkoli og spinatpure

Grønnsakspuréer kan for eksempel fryses i isterninger, hvis man trenger små mengder hver gang.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox
Jessica og Jerry Seinfeld

Jessica Seinfeld har gått i bresjen for å lure grønnsaker inn i maten til amerikanske barn.

Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS
Britt Kåsin

Gi barna grønnsaker som en selvfølge fra de er små, så liker de det meste, sier Britt Kåsin i Frukt.no.

Foto: Alf Børjesson / Opplysningskontoret for frukt og grønt

Grønnsaksvegring er noe de fleste foreldre kjenner til, enten man ligger i krig om brokkolibiter eller rett og slett har gitt opp.

– Begynner man tidlig og serverer grønnsaker hver dag, liker de som regel også det meste. Problemet er at mange foreldre spiser lite grønnsaker selv, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Frukt.no.

En løsning kan rett og slett være å lure barna, ifølge en ny studie publisert i Journal of Clinical Nutrition.

50 prosent mer grønnsaker

Forskerne gjemte moste grønnsaker i maten til barn mellom 3 og 5 år, og barna fikk beskjed om å spise så mye de selv ville.

Resultatet var at barna spiste 50 prosent mer grønnsaker, i tillegg til at de totalt sett spiste færre kalorier.

Ifølge forskerne er puré-strategien en smart måte å få i barna flere ulike grønnsaker enn de få de «liker». Grønnsaker barna allerede spiser med glede, er det lettere å få dem til å spise mer av - rett og slett bare ved å servere mer av dem.

Tidligere forskning har også vist at barn spiser langt mer grønnsaker hvis man gir dem kule navn, for eksempel dinosaurus-brokkoli eller Sabeltann-gulrøtter.

Seinfeld-kone i spissen for triksingen

I USA har kona til komikeren Jerry Seinfeld, Jessica, stått i spissen for bruken av grønnsakspuréer til barn, etter at hun ga ut kokebok om temaet for noen år siden.

Hennes metode har gått ut på å mose inn grønnsaker som barna ikke merker i retter de liker, inkludert most spinat og gulrot i brownies. Selv har hun, etter eget utsagn, fryseren full av ferdige puréer.

– Hvis man ikke har begynt å servere varierte grønnsaker ofte mens de var små, kan det jo være en måte å gjøre det på. Men all erfaring viser at barn som får grønnsaker daglig, lærer seg til at de vil ha det, sier Britt Kåsin til NRK.no.

– Enkelte ting er det kanskje vanskelig å like, og sånn er det jo for oss alle. Men vanligvis liker barna de aller fleste grønnsaker, slår hun fast.

Andre grønnsaksknep

Kåsin har flere tips til måter å få barn til å spise grønnsaker på.

– Skjær opp rå grønnsaker, og server det før middag, som mellommåltid eller som snacks. De aller fleste barn og ungdom liker gulrot- og kålrotstaver for eksempel, anbefaler hun.

– Dessuten setter de ofte pris på wokkede grønnsaker. Da får de en sprø og frisk konsistens som er lettere å like enn kokte grønnsaker, råder hun.

Hun råder også til å la barna være med på å skjære opp grønnsakene til middagen.

– Når de får være med, spiser de det ofte også. Når jeg har matdemonstrasjoner for barn, og de får hjelpe til, spiser de til og med løk, forteller hun.

– Når det gjelder løken, har jeg forresten et tips til. Den typiske gule løken vi kjøper i Norge er ganske sterk. Hvis barna ikke er så glad i den, kan man prøve med hvit salatløk i stedet, som er mye mildere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)