Forskere kritiserer sykehusreality

I Sverige får tv-serien "Sjukhuset" skarp kritikk i ny studie.

Helsepersonell med båre
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Både svensk og norsk TV3 sender for tiden dokumentarserier fra henholdsvis svenske og norske sykehus. Den svenske serien fra Universitetssykehuset i Uppsala må nå tåle sterk kritikk.

En tverrvitenskapelig studie som har gransket den første sesongen av "Sjukhuset" peker på at pasientene står i et avhengighetsforhold til de ansatte på sykehuset.

Dermed kan det være vanskelig for dem å si nei til deltakelse, mener forskerne.

- Bare to av partene har noe å vinne

To av partene er tydelige vinnere i denne saken, skriver dosent Jörgen Lundälv og lektor Karin Fogelberg i Dagens Nyheter .

"Sykehuset håper på PR-gevinst ved å vise fram sykehusets virksomhet i tv-serien. TV3 håper på kommersiell framgang gjennom å sende et spennende program. Men hva har pasienten å vinne?" skriver de.

Mange av pasientene i tv-serien er akutt syke og blir filmet før de kan gi sin godkjennelse. En eventuell skade ved tv-teamets tilstedeværelse har da allerede skjedd, mener forskerne, som også påpeker at en følelse av takknemlighetsgjeld til sykehuset kan få dem til å signere.

- Vi har strenge retningslinjer

Norske "Sykehuset" følger utvalgte ansatte på Akershus Universitetssykehus.

- Vi har veldig strenge rutiner. Det er legen eller sykepleieren som spør om tillatelse til filming, og pasientene har fem dagers angrerett. I spesielt følsomme saker blir de i tillegg oppringt i etterkant, og i noen tilfeller får de se innslaget før de bestemmer seg, forteller prosjektleder Peter Blanck i TV3.

Han legger til at alle episoder blir forhåndsgodkjent av ledelsen ved sykehuset.

- Faktisk har pårørende til døende kreftpasienter oppmuntret oss til å filme. De synes det er viktig. Og vi mener jo også at dette er en viktig serie, sier prosjektlederen.

Den norske serien fokuserer ikke i samme grad som den svenske på akuttmedisin, og TV3 viser til at pasientene i slike situasjoner har blitt fullstendig anonymisert.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)