NRK Meny
Normal

Forsinket? Du kan få mindre i lønn

Selv om det ikke er din skyld at togene er innstilt, er det ditt ansvar å komme tidsnok på jobb.

Passasjerer på perrongen på Oslo s

Tusenvis av passasjerer er rammet av lokførerstreiken. FOTO: SCANPIX

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Togstreiken på Østlandet er inne i sin andre uke, og kollektivreisen inn til Oslo har vært mareritt for pendlerne. Mange tog er innstilt, og onsdag morgen fikk Ruter 16 meldinger om busser som hadde kjørt fra passasjerer. Bussene var fulle.

Men selv om streiken er utenfor din kontroll, er det ditt ansvar å møte på jobb i tide.

– Arbeidsgiver må kunne forvente at arbeids­takerne følger med og plan­legger for varslede problemer som kan gjøre det vanskelig å komme til jobb i tide. Det kan være gjennom å sitte på med en kollega, ta bussen og beregne ekstra god tid, sier Torgeir A. Bjørnland, juridisk HR- og ledelses­rådgiver hos Infotjenester, til HMS magasinet.

Risikerer mindre lønn

Arbeidsrettsadvokat Hugo Rolf Hansen i Advokatfirmaet Elden utdyper:

– Utgangspunktet er at arbeidstid og lønn er regulert i arbeidsavtalen. Møter man ikke til avtalt tid, vil arbeidsgiveren normalt ikke være forpliktet til å betale lønn under fraværet, sier han til NRK.

Hugo Rolf Hansen

Hugo Rolf Hansen.

Foto: Moment Studio

Ifølge Hansen har mange fleksible arbeidsordninger og kan ta igjen den tapte tiden ved å jobbe på andre tidspunkter.

Men selv om arbeidsgivere som regel er forståelsesfulle, har de i mange tilfeller altså mulighet til å unnlate å betale for fravær som skyldes forsinkelse.

– Juridisk har de rett til det. Om det er god personalpolitikk, er en annen sak, sier Hansen.

– Er det ikke urimelig at arbeidstakerne skal bære den økonomiske byrden for noe de ikke kan gjøre noe med?

– Det vil mange mene. Men samtidig føler nok mange arbeidsgivere det urimelig at de skal betale for tredjeparts rot, sier Hansen.

Streiken kan trappes opp

Hansen kjenner ikke til tilfeller hvor arbeidstakeren er trukket i lønn på grunn av transportstreik. Det gjør heller ikke LOs juridiske avdeling.

– Vårt inntrykk er at arbeidstaker og arbeidsgiver i felleskap finner fram til gode løsninger. Streik er midlertidig og kortvarig unntakstilstand, og det ville vært lite rimelig om arbeidstakeren alene må bære byrden av eventuelle forsinkelser, skriver LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i en mail til NRK.

Foreløpig er 118 lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbund (NFL) tatt ut i streik. Fredag skal NLF diskutere opptrapping, som eventuelt vil gjelde fra tirsdag.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.