Togstreiken på Østlandet er inne i sin andre uke, og kollektivreisen inn til Oslo har vært mareritt for pendlerne. Mange tog er innstilt, og onsdag morgen fikk Ruter 16 meldinger om busser som hadde kjørt fra passasjerer. Bussene var fulle.
- Les også: Dette må du vite om streiken
- Les også: Mener NSB provoserer ved å stanse flere tog enn nødvendig
Men selv om streiken er utenfor din kontroll, er det ditt ansvar å møte på jobb i tide.
– Arbeidsgiver må kunne forvente at arbeidstakerne følger med og planlegger for varslede problemer som kan gjøre det vanskelig å komme til jobb i tide. Det kan være gjennom å sitte på med en kollega, ta bussen og beregne ekstra god tid, sier Torgeir A. Bjørnland, juridisk HR- og ledelsesrådgiver hos Infotjenester, til HMS magasinet.
Risikerer mindre lønn
Arbeidsrettsadvokat Hugo Rolf Hansen i Advokatfirmaet Elden utdyper:
– Utgangspunktet er at arbeidstid og lønn er regulert i arbeidsavtalen. Møter man ikke til avtalt tid, vil arbeidsgiveren normalt ikke være forpliktet til å betale lønn under fraværet, sier han til NRK.
Hugo Rolf Hansen.
Foto: Moment StudioIfølge Hansen har mange fleksible arbeidsordninger og kan ta igjen den tapte tiden ved å jobbe på andre tidspunkter.
Men selv om arbeidsgivere som regel er forståelsesfulle, har de i mange tilfeller altså mulighet til å unnlate å betale for fravær som skyldes forsinkelse.
– Juridisk har de rett til det. Om det er god personalpolitikk, er en annen sak, sier Hansen.
– Er det ikke urimelig at arbeidstakerne skal bære den økonomiske byrden for noe de ikke kan gjøre noe med?
– Det vil mange mene. Men samtidig føler nok mange arbeidsgivere det urimelig at de skal betale for tredjeparts rot, sier Hansen.
Streiken kan trappes opp
Hansen kjenner ikke til tilfeller hvor arbeidstakeren er trukket i lønn på grunn av transportstreik. Det gjør heller ikke LOs juridiske avdeling.
– Vårt inntrykk er at arbeidstaker og arbeidsgiver i felleskap finner fram til gode løsninger. Streik er midlertidig og kortvarig unntakstilstand, og det ville vært lite rimelig om arbeidstakeren alene må bære byrden av eventuelle forsinkelser, skriver LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i en mail til NRK.
Foreløpig er 118 lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbund (NFL) tatt ut i streik. Fredag skal NLF diskutere opptrapping, som eventuelt vil gjelde fra tirsdag.