Hopp til innhold

Forsikringsselskap: Dette må du gjøre med utenlandsferien

Forsikringsselskapene Gjensidige og Fremtind ber nordmenn ha is i magen for sommerens utenlandsturer. Hos Europeiske kan kunder avbestille reiser allerede nå, om de ønsker.

SOMMERFERIE

FERIEDRØMMEN: Drømmen om sol og sommer i utlandet virker fjern for mange nordmenn om dagen. Gjensidige opplever stor pågang av folk som har avbestilt utenlandsturen i sommer.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Til tross for at hele verden er rammet av koronakrisen, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige, at hans forsikringskunder ikke bør avbestille sommerferien til utlandet.

Bjarne Aani Rysstad er kommunikasjonssjef i Gjensidige skadeforsikring.

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige.

Foto: Mats Stordal / Mats Stordal

I alle fall ikke ennå.

Vi har ikke noen forsikringer som forsikrer mot frykt eller bekymring. Det er ikke godt å vite hva som skjer til sommeren. Per nå er det ikke utstedt noen reiseråd med tanke på sommerferien. Man kan ikke avbestille en billett i juli, og få det dekket på forsikringen nå. Det vil tiden vise.

20.000 krav

Har du allerede bestilt, dekker normalt reiseforsikringen din avbestilling til land hvor UD fraråder reise. I utgangspunktet dekker ikke reiseforsikringer frykt for smitte, ifølge Forbrukerrådet.

Rysstad sier man i disse dager opplever «et voldsomt rush» av folk som ønsker å avbestille reiser.

Ifølge Rysstad er det for tidlig å snakke om konkrete summer, men han tror det vil være snakk om rekordhøye utbetalinger som følge av koronakrisen.

– Vi har i løpet av noen få uker mottatt over 20.000 krav på reiseforsikringer. Til sammenligning har vi i løpet av et helt vanlig år cirka 70.000 saker.

Rysstad påpeker at flere av henvendelsene gjelder reiser nært fram i tid, men også sommerferier. Gjensidige behandler foreløpig bare saker med avreise frem til 30. april.

Rysstad ber derfor kundene være tålmodige, og bruke selskapets nettløsninger, fremfor å ringe.

– Det vi opplever nå er at det blir lang behandlingstid på de sakene som ikke kan behandles automatisk. Derfor ber vi alle som det ikke er kritisk for her og nå, økonomisk eller på andre måter, avvente litt.

Ung gutt hopper i finværet på tur i Trondheim i sommerferien.

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer nordmenn til å reise utenlandsferie i sommer. På bildet en ung mann som nyter finvær i Trondheim.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Ha is i magen

Mange forsikringsselskaper har i lys av koronaepidemien åpnet for å dekke avbestilling til de mest utsatte landene.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, sier man følger rådene til Utenriksdepartementet.

Fremtind har per nå ingen konkret dato for når folk må avbestille sommerferien sin.

– Vi oppfordrer kundene med å vente så lenge som mulig. Det kan jo være at du og familien får reise på ferie i sommer, selv om det akkurat nå ser litt mørkt ut. Ha is i magen, vi skal uansett hjelpe deg, sier Nielsen i en pressemelding.

Nielsen påpeker at det er viktig at folk er klar over at det plutselig kan komme endrede reiseråd fra myndighetene, og ber derfor alle om følge med på UDs hjemmesider.

Europeiske: Kan avbestille allerede nå

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, sier de har en annen policy.

Selskapet dekker avbestillinger av reiser til hele verden i tidsrommet fra 12. mars, og så lenge reiserådet blir stående.

– Dette gjelder også for reiser fremover i tid - ikke bare de som finner sted i tidsrommet da reiserådet er gjeldende, sier Handeland i en pressemelding.

– På den måten får kundene våre muligheten til å velge det trygge og forutsigbare nå, eller å avvente situasjonen så lenge reiserådet står, slik at de kanskje kan få gjennomført reisen de har planlagt likevel.

Han påpeker at kundene må avbestille turen hos sitt fly- eller reiseselskap innen reiserådet utløper. Erstatningssaken meldes så inn hos Europeiske Reiseforsikring i etterkant.

Selskapet opplever nå en pågang de aldri tidligere har sett maken til, ifølge Handeland. Han ber samtidig om tålmodighet fra selskapets kunder, ettersom nesten 7.000 medarbeidere i If og Europeiske er flyttet over på hjemmekontor.

– Det jobbes fra stuebord, kjøkkenbenker og provisoriske skrivepulter for å hjelpe flest mulig, raskest mulig. Men det vil dessverre kunne ta noen uker før folk får svar fra oss nå, sier Handeland.

– Fin anledning til å bruke Norge

Tidligere i uken fikk helsedirektør Bjørn Guldvog spørsmål om sommerferie utenlands.

Helsedirektøren påpekte at det fortsatt er uklart hvordan situasjonen vil være i sommer, men understreket samtidig at mange land trolig fortsatt vil ha karanteneregler, om ikke direkte innreiseforbud.

Bjørn Guldvog, Helsedirektør

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

– Man må tenke gjennom at det blir vanskeligere å reise enn vanlig. Hver og en må gjøre sine egne vurderinger, men det vil helt sikkert være andre regler som gjelder for internasjonale reiser enn vanlig, sa Guldvog.

Helsedirektøren oppfordret også flere til å vurdere ferie i Norge i sommer.

– Det er lenge til sommerferien, men jeg tror folk vil få en sommer som gjør at man kan slappe av. Jeg tenker det er en fin anledning til å bruke det vakre landet vårt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)