NRKs ressurser for foreldre og barn under rettssaken mot Breivik

Her får du som mor, far, lærer eller ansatt i barnehage, tips og råd om hvordan du kan snakke med barna om rettssaken, hva som skjedde 22. juli og Anders Behring Breivik.

Avisforsider

Uansett hvor mye vi skjermer barna, vil de fleste få med seg noe fra rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Voksne kan selv velge hva de vil se, høre og lese om rettssaken og terrorangrepene. Barn i forskjellige aldere tolker informasjonen forskjellig.

Her samler vi artikler og innslag som er nyttig for foreldre til både små og større barn, og artikkelen vil oppdateres jevnlig med lenker til nye ressurser.

Slik snakker du med barn i barnehagen, barneskolen og ungdomsskolen

NRK har snakket med noen av de fremste ekspertene i Norge om hvordan du snakker med barna om rettssaken og gjerningsmannen.

Snakk med barna

John Håkon Schultz

Traumeekspert Jon_Håkon Schultz

Foto: NRK

Foreldre har et ansvar for å snakke med barna sine om terrorrettssaken, mener spesialpedagog Jon-Håkon Schultz.

Han mener at man bør forklare ugjerningene med at Breivik har «tankesykdommer».

Schultz sier at barn helt ned i barnehagealder får med seg bruddstykker fra media, men ofte uten å forstå sammenhengen. Da dikter og fantaserer de opp sammenhengen selv, noe som kan være mer skremmende. Derfor må voksne tilby denne sammenhengen.

Terrorhendelsene forklart i nyheter for barn

Video Supernytt ekstra om 22. juli 2011

Benedicte Bendiksen er programleder i Supernytt.

Foto: Nyhetsspiller

Supernytt lager TV-nyheter for barn mellom 8 og 12 år, og de vil også dekke rettssaken mot Breivik.

– Det blir ganske mye om rettssaken de første ukene, men det kommer ikke til å handle om den i hver eneste sending i de 10 ukene saken pågår, sier prosjektleder i Supernytt, Live Kaldestad.

– Det er vår jobb å vise at det også er andre viktige ting som skjer i verden mens 22. juli-rettssaken dominerer nyhetsbildet, legger hun til.

Nettmøte for barn – og foreldre

Advokat Harald Stabell i "Aktuelt" 29.11.2011

Advokat Harald Stabell svarer barn.

Foto: NRK

Torsdag 12. april stilte spesialpedagog Jon-Håkon Schutz ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og advokat Harald Stabell til nettmøte med barna like etter Supernytts TV-sending.

De svarte flere hundre barn på alt disse lurte på om rettssaken. Her er det mange gode forklaringer å finne.

Nettmøte for voksne som jobber med barn

Atle Dyregrov

Atle Dyregrov stiller til nettmøte for voksne.

Foto: UiB

Tirsdag 17. april blir det et nettmøte med psykolog Atle Dyregrov.

Han kan svare på spørsmål som er relevante for foreldrene, om hvordan de kan snakke med barna om rettssaken.

Atle Dyregrov har tidligere forklart hvordan du skal snakke med barna om terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Sammen med psykolog Magne Raundalen har han skrevet en kronikk om hvordan man kan snakke med barn om rettssaken, og hvilke utfordringer det gir at Breivik nå av de nye sakkyndige er erklært strafferettslig tilregnelig.

Terror på timeplanen i skolene

På de aller fleste skolene i Norge var ikke sorg det mest framtredende ved skolestart i august 2011.

– Det er forståelse og kunnskap som er viktig nå, og det er noe annet enn sorgaspektet. Kunnskap og forståelse gir trygghet, sa spesialpedagog Jon-Håkon Schultz til NTB den gangen.

– Vi har fått mye informasjon gjennom mediene og hverandre, men nå må skolen inn i denne prosessen med det pedagogiske perspektivet. Vi har fått et nytt tema inn på timeplanen, for det som skjedde i sommer blir en sentral del av norsk historie og vil alltid være med oss, sa han.

Gode forklaringer beregnet på skolebarn

NRK Skole lager gode bakgrunnssaker som skal forklare hendelser for litt eldre barn og ungdom.


Helsedirektoratet gir også råd til berørte, tidligere traumatiserte og befolkningen for øvrig i forbindelse med rettssaken.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.