Hopp til innhold

Foreldre punger ut for fancy bursdagskaker

En bursdagskake er ikke lenger bare en langpanne med kokosstrø. I dag bruker foreldre mye tid og penger på den perfekte kaken til podens bursdagsselskap.

Kake

Courtney Fyhn har gjort seg flid med snømannen Olaf.

Foto: Ida Jevne / NRK

– Det er så mange detaljer her, så det er litt vanskelig, sier Courtney Fyhn.

Hun står på et kjøkken i Vikhammer utenfor Trondheim og holder på å bake en kake med tema fra Disneyfilmen «Frost». Hun blander inn blå farge i sukkerpastaen, slik at kaken ser ut som et isfjell, og trykker ut små, perfekte, spiselige snøkrystaller.

Snømannen Olaf er også formet av sukkerpasta og er så forseggjort at det er vanskelig å forestille seg at noen vil tørre å ta en bit av han.

– De siste årene har det blitt mer og mer populært med flotte kaker. Det virker som folk vil vekk fra det vanlige marsipanlokket med gelepynt og roser. Jeg tror folk har sett hva kakebakere får til på tv og vil gjerne prøve det selv, sier Fyhn.

  • Hør Fyhn fortelle sin historie i Norgesglasset her:

Sluttet i jobben for å bake

Tidligere jobbet Fyhn i barnehage og likte å bake kaker på fritiden. Etter hvert tok hobbyen så mye tid at hun sluttet i jobben og startet selskapet «Courtney’s cookies, cakes and more».

– Det var vennene mine som oppfordret meg til å satse på dette på heltid. Jeg har ikke anledning til å lage så mange kaker hjemme, så det har vært kjempegøy å starte en kakebusiness og få oppdrag.

Men det er ikke gratis å kjøpe en flott kake til podens bursdag. En liten kake kan koste 600 kroner, men vil du ha en større, mer detaljert kake må du fort ut med en 1000- lapp.

– Prisen varierer ut ifra hva man vil ha. Hvis man vil ha en stor kake med mange detaljer blir det fort mange timers arbeid for kakebakeren, sier Fyhn.

Kakedilla over hele landet

Det er ikke bare Fyhn som har fått kakedilla. De siste årene har interessen og kravene til kakebaking tatt helt av i Norge.

Flere kakebloggere har startet sin egen kakebusiness uten å være utdannet konditorer. Nordmenn vil ha flotte kaker til brylluper, konfirmasjoner og barnebursdager, enten de klarer å lage dem selv eller ikke.

Hilde Rindal

Redaktør Hilde Rindal i bladet MAMMA ser tydelig at kaketrenden har smittet over på barnebursdagene.

Foto: Heidi Pettersen

– Det er mange fantasifulle kaker ute og går. Det er noen som kjøper, men mange baker og lager selv, forteller redaktør Hilde Rindal i bladet Mamma.

Rindal har fulgt med på barnebursdagstrenden de siste ti årene, og det er ingen tvil om at det blir lagt mer i feiringen. Før i tiden var det populært å feire bursdag på hamburgerrestaurant. Nå er det helt andre ting som gjelder.

– Temabursdager er veldig populært for tiden, der kaker, tallerkener og alt skal passe naturlig inn. Det er også mange foreldre som gjerne vil overgå seg selv fra år til år, forteller hun.

Foreldre konkurrerer seg imellom

Rindal tror det handler om at folk flest har mer penger enn før.

– For ti år siden var det bare noen få på vestkanten i Oslo som hadde temabursdager og leide inn klovner. Nå er det mer vanlig å legge en del penger inn i barnebursdagene.

– Er det barna som krever å få stadig flottere bursdager og kaker, eller er det foreldrene som står bak?

– Jeg tror at vi mødre må ta på oss litt av skylden. Mange legger ned mye tid og krefter på å lage en stilig bursdag og vil gjerne dele resultatet i sosiale medier. Det er nok en del skryt, men mange synes det er gøy også, sier Rindal.

– Ikke legg lista for høyt

Likevel synes hun det er viktig å understreke at man ikke må være konditorer for å være gode foreldre.

– For barna er det ikke så viktig at kaken ser så fin ut, så lenge den smaker godt. Man trenger ikke å være konditor for å få til en festlig bursdagskake. Bare la seigmennene stå oppreist på langpanna, så blir det en fotballbane!

Det samme mener hun gjelder selve bursdagsfesten.

– En femåring legger ikke merke til om sugerørene matcher papptallerkenene. Ikke legg lista for høyt. Det viktigste er at bursdagen er morsom, og det blir den ikke hvis foreldrene stresser for mye. Så man må senke skuldrene, slappe av og heller være med på moroa, råder hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)