Forbyr leketøy i Happy Meal

San Francisco er den første amerikanske byen der leketøy i barnemenyer blir forbudt. Norske myndigheter følger trolig etter.

Happy Meal hos McDonalds

Slike leker i barnemenyer blir forbudt

Foto: Karen Bleier / AFP/Scanpix

Politikerne i den amerikanske kystbyen San Francisco har vedtatt å nekte fastfood-kjeden McDonalds’ å putte leketøy i barnemenyen Happy Meal.

Norske myndigheter vurderer også forbud.

Verdens helseforsamling har nylig vedtatt å sette inn tiltak for å redusere markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, og norske myndigheter er i startgropen for å følge opp vedtaket.

Knut Inge Klepp

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp

Foto: Solveig Husøy / NRK

- Et av tiltakene vi vil vurdere, er å forby slik markedsføring som Mcdonalds gjør gjennom sine Happy Meals.

Det sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.

Ville nedlegge veto

Dette er et tiltak for å bekjempe den stadig økende fedmen blant amerikanske barn og ble vedtatt til tross for at byens ordfører, Gavin Newsom, ville nedlegge veto selv om et overveldende politisk flertall gikk inn forbudet.

Ordføreren har likevel planlagt et arrangement i kveld norsk tid der han vil presentere byens innsats mot overvekt blant barn.

- Barna vil ha lekene i Happy Meal og de kjøper dermed den usunne maten som inneholder altfor mye fett og kalorier for å få gaven.

Det sier byrådsmedlem Eric Mar til CNN . Han har tatt initiativet til det nye forbudet. Han viser til forskning der det kommer fram at overvekt blant barn i 6-11 årsalderen er firedoblet de siste 30 årene; den samme perioden Happy Meal har vært i markedet.

Han kaller vedtaket en seier for barns helse.

LES OGSÅ:

McDonalds er skuffet

Fastfoodkjeden er derimot svært skuffet over byrådets vedtak.

- Dette er ikke noe våre kunder ønsker og de har heller ikke bedt om dette forbudet. Det er tvert i mot mange familier som oppsøker McDonalds fordi barna synes det er morsomt med lekene.

Det sier kommunikasjonsdirektør Margaret Brusletto i McDonalds Norge.

- En slik uttalelse viser bare at markedsføringen med leker sammen med usunn mat åpenbart er en effektiv strategi for å nå de aller yngste. Det vil norske myndigheter ha slutt på, avslutter Knut-Inge Klepp.

Frukt og grønt

I Norge er noe av innholdet i Happy Meal byttet ut med frukt eller grønt. Dersom McDonalds i San Francisco endrer næringsinnholdet til et sunnere alternativ innen desember 2011 da vedtaket skal tre i kraft, kan fastfoodgiganten likevel fortsette å putte leketøy ned i barneposene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)