NRK Meny
Normal

Forbyr hundeimport fra Nederland

Mattilsynet forbyr all import av uvaksinerte valper og kattunger fra Nederland, etter at det er påvist rabies hos gatehunder som er kjøpt i Øst-Europa. Rabiesfaren øker i Norge, mener myndighetene.

Hund vaksinert for rabies

Vaksine er svært viktig for å holde rabiesen unna. Her blir en hund vaksinert etter et større funn av hunder med rabies i Taiwan.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

Denne uka fikk to importerte hundevalper påvist rabies i Nederland. Hundene var hentet fra Bulgaria 5. oktober. Selv om de ble avlivet sist fredag, har Nederland mistet statusen som rabiesfritt land.

Dette er bakgrunnen for at Norge nå forbyr all import av uvaksinerte valper og kattunger fra Nederland. Forbudet gjelder dyr som er mindre enn tre måneder gamle.

Mattilsynet vurderer også å stanse slik import fra alle andre land fra nyttår. Frykten øker for at omsetningen av østeuropeiske gatehunder kan være smittet av rabies og andre alvorlige sykdommer.

Dødelig uten behandling

De to valpene som nå er avlivet, var fire måneder gamle. De ble kjøpt fra en hundegård som hadde fanget dem på gata i Bulgaria.

Myndighetene i Nederland prøver nå å spore opp personer som har vært i kontakt med hundene, slik at de kan få forebyggende behandling mot rabies.

Rabies hos mennesker rammer hjernen og nervesystemet, og er dødelig uten behandling. Smittede dyr kan ikke behandles, og vil alltid dø.

Noe av det som gjør importen av gatehunder ekstra alvorlig, er at vaksinen mot rabies ikke virker hvis dyret allerede er smittet. Og hvis moren er vaksinert, vil valpen få antistoffer gjennom morsmelken som kan føre til at valpen ikke reagerer fullgodt på sin egen vaksine.

Når hunden i tillegg er svekket av andre sykdommer, slik tilfellet ofte er med slitne gatehunder, vil rabiesvaksinen ofte ikke virke slik den skal.

– Bekrefter risikoen

Kristina Landsverk i Mattilsynet

Kristina Landsverk er tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Foto: NRK

– Det som nå har skjedd i Nederland bekrefter at risikoen ved å importere gatehunder er økende, spesielt fra land med rabies, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NRK.no.

Bare i fjor ble 8000 hunder importert hit til landet via flyplassen på Gardermoen. Mange av dem var gatehunder, der flertallet kom fra Romania.

Romania er det landet i Europa med flest omstreifende hunder. Der anslås det at antallet gatehunder er minst fem millioner.

– Vet ikke om de vaksinert

–Vi sjekket nylig en stor gruppe østeuropeiske gatehunder som er hentet til Norge. Kontrollen viste at over 40 prosent av dem ikke hadde tilfredsstillende beskyttelse mot rabies, selv om det var krysset av for vaksine i passene deres.

– Vi vet med andre ord ikke om disse hundene faktisk var vaksinert mot sykdommen. Dette betyr at faren øker for rabies også i Norge. Noe som i så fall vil ramme både fauna og mennesker. Derfor advarer vi sterkt mot import av gatehunder. Vil man hjelpe disse dyrene bør de heller få hjelpen der de er, sier Landsverk.

I disse europeiske landene er det nå påvist rabies:
Albania, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Hellas, Kroatia, Latvia, Litauen, Makedonia, Montenegro, Nederland, Polen, Romania, Serbia, Slovaka og Slovenia.
(Kilde: Mattilsynet i Norge og Danmark)

LES OGSÅ:

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.