NRK Meny
Normal

Forbyr balkongrøyking i nye boliger

Kjøperne i et nytt boligprosjekt i Bærum må forplikte seg til ikke å røyke på balkongen.

Eiksparken boligprosjekt

Kjøper du leilighet i Eiksparken, kan du ikke røyke på balkongen eller terrassen.

Foto: Backe Prosjekt AS

For å unngå at røyklukt plager naboene, blir det ikke tillatt å ta seg en blås på balkonger og terrasser i det nye boligprosjektet Eiksparken.

I prospektet for de 66 selveierleilighetene som selges nå, er begrunnelsen at sjenerende lukt kan sive inn i andre leiligheter gjennom vinduer, dører og friskluftinntak.

– Vi har tidligere bygget boligblokker der noen klaget på balkongrøyking. Den nye regelen er innført for å komme dette problemet i forkjøpet, forteller prosjektleder Philip Stephansen i Backe Prosjekt AS.

Han regner med byggestart i Eiksparken første kvartal neste år, og at hele prosjektet i Bærum står ferdig sommeren 2018.

– Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Tvert imot har enkelte kjøpere sagt at dette er bra, sier han til NRK.no.

Stephansen regner med at utbyggeren vil vurdere å innføre denne typen røykeforbud også i framtidige byggeprosjekter.

– Jeg kjenner ikke til at andre selgere av nye boliger har gjort det samme. Tiden får vise om dette blir en trend, sier han.

– Kan ikke totalforbys

Lapp om røyking på veranda

Styret i Solsiden borettslag i Tromsø har hengt opp denne oppfordringen på tavla.

Foto: NRK

Enkelte borettslag har vedtekter som oppfordrer til ikke å nyte sigaretten sin på balkongen. Men å selge nye selveierleiligheter med slikt forbud er ikke vanlig. I hvert fall ikke ennå.

– Det er ikke sikkert at et vedtektsfestet røykeforbud vil stå seg rettslig, selv om det er fastsatt i de opprinnelige vedtektene med tilslutning fra eierne av samtlige seksjoner, sier Anders Leisner til NRK.no. Han er leder for juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund.

Jurist Anders Leisner.

Tar man seg en blås på balkongen uten at det sjenerer noen, tror jeg ikke man kan forby det, sier Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

Foto: Huseiernes Landsforbund

– Det er med andre ord ingen selvfølge at et sameie alltid kan nekte beboere å røyke på balkongen. Det må alltid bero på en konkret vurdering av ulempene, sier han.

Leisner viser til at den generelle holdningen til røyking har endret seg etter at vi fikk røykeloven. Terskelen for å anse røyking som en ulempe er blitt lavere.

– Å blåse røyk fra egen balkong rett inn til naboen er ikke akseptabelt. Er forholdene slik at røyking på egen balkong alltid vil være et problem for naboer, må nok et forbud overholdes. Men tar man seg en blås på balkongen uten at det sjenerer noen, tror jeg ikke man kan forby det, sier han.

– Det følger av eierseksjonsloven at man ikke skal bruke egen seksjon eller fellesarealer på en måte som er til urimelig eller unødvendig ulempe for andre sameiere. Det handler om hvilke konkrete ulemper røyken gir i den aktuelle situasjonen, sier Leisner.

Huseiernes Landsforbund får fra tid til annen spørsmål fra folk som plages av naboens tobakksrøyking.

– Da svarer vi at røykerne må finne seg i visse restriksjoner, men at slik røyking ikke er helt og holdent forbudt ifølge norsk lov, sier Anders Leisner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.