NRK Meny
Normal

Forbrukerinspektør for en dag

I NRKs lokaler på Youngstorget i Oslo sitter Petter Skudal i et redigeringsrom og ser på sin første reportasje med seg selv som reporter. Den muligheten fikk han takket være årets TV-aksjon.

Petter Skudal på opptak med Forbrukerinspektørene

Petter Skudal fikk bryne seg på reporterjobben da han var med Forbrukerinspektørene på opptak.

Foto: Ingrid Nordheim/FBI

I forbindelse med TV-aksjonen 22. oktober auksjonerte Forbrukerinspektørene (FBI) bort «en dag som reporter». Pengene gikk til arbeidet mot demens, og den heldige vinneren var Petter Skudal, en 42 år gammel konkurransefisker fra Moss.

– Jeg ser jo at jeg er litt tynnere i håret øverst på hodet, men jeg tror kanskje det bare er jeg som ser det, sier den blide Mossingen til NRK.no, etter å ha sett sitt fire minutter lange innslag for første gang.

Det var nysgjerrigheten rundt hvordan man lager TV som trigget kjøpelysten.

– Det var selvfølgelig også det at det gikk til en god sak, det er jo viktig. Men det er morsomt å være med på TV, og se hvordan det gjøres, sier Skudal.

Unaturlig

Skudal måtte ut med 6.600 kroner for en dag som reporter i FBI, og konkurransefiskeren fikk raskt kjenne på kroppen at TV-produksjon er en tidkrevende prosess. Selv ved små korte intervjuer skal alt filmes fra flere vinkler, og det skal gjerne filmes flere ganger. Spesielt når det skulle filmes reaksjonsbilder av Skudal syntes han det ble unaturlig.

Petter Skudal på opptak med FBI

I jobben som reporter fikk Petter Skudal kjenne på kroppen at TV-produksjon er en tidkrevende prosess.

Foto: Ingrid Nordheim/FBI

– Du stiller spørsmålet, og når du ikke får noe respons skal du stille et til, nikke og late som. Det var litt kunstig, innrømmer Skudal.

I løpet av to dager fikk Skudal jobbe med et team bestående av en kameramann med ansvar for filming, og en innslagsprodusent med ansvar for regi. Det er akkurat den samme bemanningen de andre programlederne Marit, Christian og Pia har når de produserer sine reportasjer for programmet.

– Han var kjempemodig

Det eneste Skudal ikke har vært med på er klippeprosessen som gjerne er dobbelt så lang som opptaksprosessen. Innslagsprodusent Ingrid Nordheim er veldig fornøyd med reporterjobben som ble gjort.

– Petter viste engasjement, initiativ og kom med egne ideer. På enquêten, hvor han gikk bort til mennesker på gata, var han jo kjempemodig og gikk rett bort!, sier Nordheim til NRK.no.

I sesongavslutningen av FBI er Skudal dermed en ekstra programleder. Tradisjonen tro vil dette være en tipssending, hvor forbrukerinspektørene går igjennom tipsbunken og svarer på problemene til seerne.

Skittent godteri

Skudal laget en sak om hygienen i norske dagligvarebutikker, hvor han sjekket bakterier i selvplukkavdelingene. Under innspilling intervjuet han eksperter fra Mattilsynet, og filmet en test og et intervju med en bakterieekspert i en butikk. En slik setting kan være utfordrende selv for en garvet journalist, men Skudal tok det hele på strak arm, til prosjektleder Eva Midttun Leiras store fornøyelse.

– Vi var veldig spente på hvem som skulle komme. I tillegg var vi veldig heldige som fikk en som fungerte på TV, og som turte å være med i et helt innslag, sier hun til NRK.no.

Leira synes dette var en så positiv erfaring at hun godt kunne tenke seg å gjenta suksessen, hvis TV-aksjonen kommer med forespørselen også neste år.

Den «nye» forbrukerinspektøren er fornøyd med investeringen, og sier det best selv, med et smil om munnen.

– Jeg har brukt penger på dummere ting!

Forbrukerinspektørene ser du i kveld på NRK 1 klokken 19.45

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.