– Barn som er født én uke for tidlig risikerer helseskader

Forskere ber kvinner revurdere keisersnitt dersom de har muligheten.

Sovende baby

Ifølge den britiske studien har barn som er født bare en uke for tidlig større sjanser for å utvikle helseproblemer.

Foto: Ale Ventura / Ale Ventura / PhotoAlto

Babyer som er født bare én uke for tidlig løper større risiko for å utvikle alvorlige lærevansker som dysleksi og autisme, ifølge en ny, britisk rapport.

Mer enn 400 000 britiske skolebarn deltok i studien, som viste at de som ble født i uke 39 av svangerskapet mer sannsynlig vil trenge hjelp i klasserommet enn de som er født etter 40 uker i mors liv.

Det meldte Reuters på sine nettsider i dag.

Risikoøkning på 1,5 prosent

Forskere har lenge vært kjent med at premature barn har større risiko for å utvikle lærevansker.

Dette er imidlertid første gang man har studert den samme risikoen hos barn som er født bare én uke for tidlig.

Risikoen for å utvikle lærevansker ligger på fire prosent hos barn som er født etter fullt svangerskap.

Hos barn som er født mellom én og tre uker for tidlig øker denne risikoen med 1,5 prosent, ifølge den britiske studien.

– Bør revurdere keisersnitt

Rolf Lindemann ved intensivavdelingen for nyfødte ved Ullevål universitetssykehus, synes den nye forskningsrapporten er interessant.

– Vi vet allerede at de som er født for tidlig i større grad risikerer å få helseproblemer. Denne studien viser at det å være født bare én uke for tidlig kan føre til problemer på lang sikt, sier Rolf Lindemann til NRK.no.

Han mener at rapporten er av særlig interesse i forhold til praksisen med keisersnitt, et inngrep som gjerne utføres i nest siste uke av svangerskapet.

– Kvinner bør ikke ta keisersnitt med mindre medisinske indikasjoner tilsier at det er nødvendig. Flere og flere kvinner tar i dag keisersnitt uten å vite hvilken risiko et slikt inngrep medfører, konkluderer Lindemann.

Ingen direkte sammenheng

Leder for forskergruppen, Jill Pell fra Universitetet i Glasgow, understreker overfor Reuters at rapporten ikke beviser at det finnes noen direkte sammenheng mellom premature fødsler og alvorligere helseproblemer som autisme og døvhet.

Men også hun råder kvinner til å tenke seg nøye om før de velger keisersnitt fremfor en natulig fødsel.

– Hvis man velger å ta keisersnitt, må det være en balansert avgjørelse, der man veier ulempene opp mot fordelene, sier Jill Pell til Reuters.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)