For sent med vaksine?

Hun er 17 år og lurer på om hun vil ha nytte av vaksinen mot livmorhalskreft selv om hun allerede har hatt sex med en gutt.

Jente (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei Åse. Jeg er 17 år og har allerede hatt sex med en gutt, men jeg vil jo gjerne ha vaksinen mot livmorhalskreft for det. Han var jomfru og har ingen kjønnssykdommer. Kan jeg likevel være smittet av HPV-viruset? Hvis jeg tar en sjekk om jeg har HPV-virus, og den er negativ, kan jeg da ta vaksinen?

Moren min er lege og vil gjerne at jeg skal ta denne vaksinen. Burde jeg da fortelle henne at jeg da ikke er jomfru? Håper på svar.

 

Åse svarer

Hei jente på 17 år. Vaksinen er veldig dyr og koster rundt 3 800 kroner for alle tre injeksjonene. Dersom moren din betaler, synes jeg at du skal ta den. 

I teorien kan man ha blitt smittet før samleie, men sjansen er liten, og om du skulle ha blitt smittet av ett virus, vil vaksinen likevel beskytte deg mot et annet virus. 

Vaksinen skal helst gis til de helt unge eller til dem som har hatt få partnere. Du kan ikke teste deg, men som du skjønner kan du ta vaksinen uansett nå. Derfor synes jeg ikke at du trenger å fortelle moren din at du har hatt sex hvis du ikke ønsker dette.

Det er imidlertid sånn at ikke alle tilfeller av livmorhalskreft vil kunne forebygges av vaksinen. Den beskytter kun mot de to typene av vorte-virus som forårsaker rundt 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Så man må fortsette å ta celleprøver etter 25 års alder fordi 30 prosent av tilfellene ikke vil kunne forebygges av vaksinen.

Håper dette var oppklarende for deg!
 
Hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.