NRK Meny
Normal

Ikke ta for mye tran

Pass på at du ikke får i deg for mye D-vitamin. Det virker inn på kalsiumnivået i kroppen og kan føre til alvorlige helseproblemer.

Tran
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Spørsmål

Hei Jørgen.
Jeg er en kvinne på 69 år som har for høyt nivå av kalsium i kroppen. Er det farlig på noen måte? Hva kan jeg gjøre for at nivået skal gå ned?


Jørgen svarer

Hei. Det kommer helt an på hvor høyt nivå av kalsium du har. Om du har en betydelig forhøyet verdi så kan dette være helseskadelig. Det kan føre til hjerteproblemer, nerveproblemer, lammelser og mange andre alvorlige helseproblemer.

Dette gjelder nok ikke deg siden det er meget sjeldent. Det er også enkelt å oppdage, enten ved å registrere symptomer eller ved å følge med på blodprøvene. Kalsium er jo byggestenene i skjelettet vårt.

Skjelettet vårt er en slags «kalsiumbank» hvor kalsium deponeres og hvor kroppen henter kalsium når den trenger det. Vitamin D er svært viktig i  kalsiumbalansen vår, og mye tyder på at vi i Norge har en overhyppighet av benskjørhet på grunn av for lave nivåer av blant annet D-vitamin, særlig hos kvinner.

For at inaktivt D-vitamin i huden skal omdannes til aktivt D-vitamin trenger vi sollys. Når vi på vinteren ikke får nok av dette må vi sørge for å få i oss D-vitamin for eksempel gjennom fisk, tran, lever, egg og smør. Om vi tar for mye D-vitamin er dette også farlig og kan forårsake problemer med kroppens kalsiumomsettning.

Du bør nok sjekke med legen din i forhold til kalsiumnivået ditt. Pass på at du ikke tar ekstra kalsium eller D-vitamin. Det er viktig at dette følges opp av legen din.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.