NRK Meny

Folsyre og graviditet

Er det nødvendig å ta tilskudd av folsyre når man planlegger å bli gravid?

Mage
Foto: Scanstockphoto

Artikkelen er flere år gammel.

 

Spørsmål

Hei. Samboeren min og jeg planlegger å bli gravide i løpet av høsten. Jeg vet at man anbefales å ta folsyre i forkant for å forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret.

I februar tok jeg en del blodprøver der alle var fine, men folat var forhøyet. Den var 34,0 nmol/l. Jeg spiser ikke mye grønnsaker, heller mindre enn anbefalt.

Da lurer jeg på om jeg fremdeles skal ta folsyre hvis jeg ønsker å bli gravid? Hva kommer forhøyet folsyre av? Er det en ulempe å ha forhøyet folsyre?

 

Jørgen svarer

Hei. Folsyre er som du sikkert vet et B-vitamin (B9) som kroppen ikke kan lage, men er avhengig av å få tilført. Studier har vist at lavt nivå av folsyre eller folat kan være medvirkende årsak til ryggmargsbrokk. Derfor anbefales folsyre for gravide fra man planlegger å bli gravid og til etter 12 ukers graviditet.

Vi sier at folat i serumet skal være over ca 6 nmol/l. Du er jo godt over det og om du ikke inntar noen form for vitaminer eller andre kosttilskudd, så er kroppen din flink til å suge opp og nyttiggjøre seg den folaten du har i kosten din.

Jeg synes du skal få målt verdien en gang til, men den indikerer ikke sykdom selv om den er høy. Legen din kan måle folsyren din igjen og eventuelt også følge deg i svangerskapet. Da er det naturlig at verdien faller.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedsin
 

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.