NRK Meny
Normal

Folsyre og graviditet

Er det nødvendig å ta tilskudd av folsyre når man planlegger å bli gravid?

Mage
Foto: Scanstockphoto

 

Spørsmål

Hei. Samboeren min og jeg planlegger å bli gravide i løpet av høsten. Jeg vet at man anbefales å ta folsyre i forkant for å forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret.

I februar tok jeg en del blodprøver der alle var fine, men folat var forhøyet. Den var 34,0 nmol/l. Jeg spiser ikke mye grønnsaker, heller mindre enn anbefalt.

Da lurer jeg på om jeg fremdeles skal ta folsyre hvis jeg ønsker å bli gravid? Hva kommer forhøyet folsyre av? Er det en ulempe å ha forhøyet folsyre?

 

Jørgen svarer

Hei. Folsyre er som du sikkert vet et B-vitamin (B9) som kroppen ikke kan lage, men er avhengig av å få tilført. Studier har vist at lavt nivå av folsyre eller folat kan være medvirkende årsak til ryggmargsbrokk. Derfor anbefales folsyre for gravide fra man planlegger å bli gravid og til etter 12 ukers graviditet.

Vi sier at folat i serumet skal være over ca 6 nmol/l. Du er jo godt over det og om du ikke inntar noen form for vitaminer eller andre kosttilskudd, så er kroppen din flink til å suge opp og nyttiggjøre seg den folaten du har i kosten din.

Jeg synes du skal få målt verdien en gang til, men den indikerer ikke sykdom selv om den er høy. Legen din kan måle folsyren din igjen og eventuelt også følge deg i svangerskapet. Da er det naturlig at verdien faller.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedsin
 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.