NRK Meny
Normal

Har ikke kjøpt kvoter for flyreiser

Regjeringen ber deg kjøpe klimakvote når du skal fly, men går ikke foran med et godt eksempel.

Jens Stoltenberg på flyreise.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

 

 

Regjeringen har ikke kjøpt klimakvoter for flyreiser utenlands - nesten et år etter at statsminister Jens Stoltenberg lovte å betale for CO2-utslippene til både regjeringens og 130 000 statsansattes reiser.

Generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson, mener Stoltenberg ikke følger opp sitt ansvar som rollemodell i en tid der det haster å handle raskt.

– Nøler Jens, nøler folket, sier Hansson.

 

Regjeringen har besluttet at når ansatte i Staten reiser med fly internasjonalt, så skal vi kjøpe klimakvoter for de utslippene reisene forårsaker.

Statsminister Jens Stoltenberg i nyttårstalen

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Ikke i havn

Stoltenberg har fortsatt med å oppfordre oss til å handle personlige klimakvoter når vi skal ut i verden og fly.

Også tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy var frampå i mai: – Velg godkjente klimakvoter

Men da Forbrukerinspektørene ville spørre hvilke type kvoter regjeringen og de statsansatte har kjøpt, fant vi ut at de fremdeles jobber med å finne ut hvilke prosjekter de skal gå inn i.

Det er riktignok satt av tolv millioner kroner til kjøp av slike kvoter – og kvoter for reiser fra 1.januar i år skal betales med tilbakevirkende kraft. Men ennå er ikke kjøpet i havn.

– Må følge opp selv

Finansdepartementet vurderer nå flere klimaprosjekter, etter å nylig ha avsluttet en internasjonal anbudsrunde for å få så gode klimakvoter som mulig.

Men i følge sentrale kilder FBI har snakket med, blir det trolig 2008 før et slikt kjøp er i boks. Det mener direktør for Cicero, senter for klimaforskning, er for lang tid.

– Det vi trenger nå er konkret handling og at politikere på høyt nivå viser at de tar dette på alvor, sier Prestrud.

Stoltenberg selv mener at regjeringen gjør. Han er ikke enig i at regjeringen burde ha gjort opp for seg tidligere.

– Det viktigste er at vi skal kjøpe klimakvoter for alle reiser i 2007. Vi har hele tiden sagt at vi skal kjøpe kvoter samlet når året er omme, sier Stoltenberg til FBI.

Nordmenn kjøper ikke

Fly, klimakvote
Foto: NRK

I motsetning til innenlandsflygninger, er det ikke CO2-avgift innbakt i flybilletten vi kjøper når vi reiser utenlands. Da må vi selv velge om vi vil ta ansvar for vår forurensning til værs.

Men nordmenn flest nøler. Fremdeles er det få flyreisende nordmenn som kjøper slike kvoter.

Mitt klima, som selges gjennom Framtiden i våre hender, har hatt rundt 2500 private kunder hittil i år – og de siste månedene har de merket at interessen har dabbet av.

SAS som også tilbyr klimabillett gjennom sin nettside, har hatt rundt et tusen kunder fram til nå.

– Handle nå

Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF, Verdens naturfond mener statsministeren må handle raskt:

– Denne ordningen må på plass før jul. Alt annet vil være ytterst pinlig og framfor alt – veldig skadelig for Jens sin viktigste oppgave – nemlig å få det norske folk med på en klimadugnad.

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.