Fødselsvekt påvirker sykdomssjanse

Hvis mor er født liten og lett, er det større sjanse for at hun får svangerskapsforgiftning.

Gravid
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En ny studie av første- og andregangsfødsler i Norge viser at det er sammenheng mellom mors fødselsvekt og sjansen for å få svangerskapsforgiftning, melder forskning.no.

Ikke gen-bestemt

Mødre som selv er født små, har større sjanse for å få svangerskapsforgiftning enn andre kvinner.

- Våre funn tyder på at veksthemming hos et foster, som vanligvis kommer av morkakesvikt, kan påvirke karsystemet etter fødselen og inn i voksen alder. Kvinnen har derfor større sjanse for å utvikle svangerskapsforgiftning, sier Svein Rasmussen ved Institutt for klinisk medisin i Universitetet i Bergen til forskning.no.

Og ifølge Rasmussen er det liten grunn til å tro at dette skjer på grunn av morens genmateriale.

Han påpeker også at generelt sett kan forhold som overvekt, spesielle typer kroniske sydkommer og høy alder ha innvirkning på om mor får svangerskapsforgiftning.

For lite næring

Forskerne har brukt data fra nærmere en halv million svangerskap, fra 1967 til 2005, for å finne informasjon om foreldrenes fødsel, problemer under svangerskap og eventuelle skader på mor og barn.

Svangerskapsforgiftning rammer omtrent hver 20 gravide kvinne og forekommer vanligvis fra rundt seks måneder ut i svangerskapet. Sykdommen kan føre til at fosteret får for lite næring fra morkaken.

Vanlige sympotmer er høyt blodtrykk, eggehvit i urinen, hovne hender og føtter og rask vektøkning.

Ro og hvile er den vanligste behandlingsformen.

 

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)