NRK Meny
Normal

Flytter fotogrenser

Eksperten skamroser dette kameraet, og mener det skaper ny standard for bildekvalitet. Er du enig?

Nikon D3s

Fagbladet Lyd og Bilde har testet det nye superkameraet til Nikon. Og kameraet blir rett og slett rost opp i skyene. Er du enig? Gi oss dine kameratips i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Nikons nyeste proffkamera kan praktisk talt se i mørket. Med rekordhøy lysfølsomhet åpner det seg muligheter man ikke har hatt tidligere.

Noen motiver må man bare gi opp. For det er ikke alltid man kan parkere kameraet på et stødig stativ og skape de bildene man vil, når lysforholdene er dårlige.

Actionscener i svakt ettermiddagslys krever et lysfølsomt kamera som tillater at man kan skru opp ISO-verdiene så mye at lukkertidene blir korte nok til at bildene blir skarpe. Men da risikerer man betydelige mengder bildestøy, som man slett ikke vil ha.

Nikon har lagt listen – og lysfølsomheten – høyt med nye D3s. Som sammen med Canon EOS 1D mk IV er det eneste speilreflekskameraet som har over 100 000 ISO lysfølsomhet. Med smått imponerende 102 400 ISO er det ikke fritt for at man også gledegruer seg til hvordan bildene ser ut.

Til nå har 3200 og 6400 ISO i beste fall vært brukbart, så vidt, og bare på små papirkopier. Men Nikon D3s gir proffene både 6400, 12 800, 25 600, 51 200 og altså 102 400 ISO.

I lyset fra et stearinlys

I praksis betyr det at man kan ta portrettbilder med et Nikkor-objektiv som 85 mm f1,4D i lyset fra et stearinlys, og likevel ha så kort lukkertid at man får skarpe bilder selv med håndholdt kamera.

Nikon D3s har en ny bildebrikke med automatisk støvfjerning i 35 mm-format på 24 x 36 mm, med 12 megapiksler i fullformat, forbedrede mikrolinser over sensorene og en helt ny elektronisk krets for å redusere faren for bildestøy.

Kameraet kan ta opp video i 720p/24fps HD-kvalitet med lyd. Enten fra den innebygde eller fra ekstern mikrofon.

Nikon har også forbedret den kontrastbaserte autofokusen når man bruker kameraets høyoppløste 3-tommers skjerm som søker.

Bortsett fra dette, er det bare marginale endringer sammenlignet med den utgående D3 og fullformatmodellen D3x med 24 Mpix bildebrikke.

LES OGSÅ DISSE TESTENE:

Konklusjon

Hvis man ikke trenger den ekstreme 24 Mpix-oppløsningen til D3x, er D3s et langt mer anvendelig kamera for pengene. Fargegjengivelsen er førsteklasses, bildestøy er et ikke-tema opp til 12 800 ISO og knapt sjenerende ved 25 600 ISO.

Ergonomien er også førsteklasses, likeledes kvaliteten, og med optikk av høyeste kvalitet kan man med Nikon D3s skape bilder – og video – som selv de mest kresne proffene hittil bare har kunnet drømme om.

Nikon D3s flytter grenser, og skaper standarden for hvor bra bildekvalitet man kan få fra et speilreflekskamera, når oppløsning alene ikke er svaret.

Tommelen opp fra Lyd og Bilde, altså. Er Nikon D3 verdens beste speilreflekskamera, eller har du andre favoritter? Legg gjerne inn din kommentar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.