Mange spiser kveite til jul, derfor har den også fått navnet hellefisk (kommer fra helligfisk) på østlandet. Denne fisken koster vanligvis minst kroner 200 per kilo.
I en pose på Rema finner du Stillehavs hellefisk til kroner 39,50 per kilo. Innholdet er derimot noe som på engelsk heter Arrowtooth Flounder - direkte oversatt blir det ”Piltannflyndra” - eller Atherestes Stomias som den heter på latin.
Kveite Foto: Eksportrådet for fisk
Her er det åpenbart en sammenblanding av navnebegrep skal vi tro erfarne fiskehandlere.
– Hellefisk er det samme som kveite, sier de, og de har problemer med å skjønne at de håndflatestore filetene Rema selger, skal være fra den fisken som vanligvis omsettes med en vekt på rundt 15-30 kg.
I Store Norske Leksikon finner vi dette om kveita:
Dyrefôr
Store Norske Leksikon kan ikke fortelle oss noe om ”Piltannflyndre” eller Atherestes Stomias. Det kan derimot det amerikanske fiskeridepartementet. De refererer til den som ”en lavkvalitetsfisk, mest brukt til dyrefor og med kjøtt som inneholder et enzym som bryter ned kjøttet når dette utsettes for varmebehandling.”
Smaker vondt
At denne fisken er vanskelig å ha med å gjøre fikk vi mesterkokk Bent Stiansen til å vise.
Slik blir mesterkokkens resultat etter en tur i stekepanna.
Etter å ha dampet et stykke og stekt et annet er han litt tvilrådig. Hellefisk skal være en fast, fin fisk, men denne faller fra hverandre som plukkfisk. Umulig å få den opp fra steikepanna i ett stykke med stekespade.
Men Bent vet råd: litt stekte grønnsaker til garnityr og litt hvitvin i sausen og en sitronskive og en persilledusk på toppen kan redde en uheldig kokk. Men resultatet smaker vondt. En dårlig råvare som er vanskelig å behandle og i tillegg smaker vondt er hans klare dom. Enten du damper eller steker den slik det anbefales på posen.
Hvem lurer hvem?
Importøren, Polar Seafood Norway, får Stillehavs hellefisk fra USA ferdig pakket. De mener de har sitt på det rene, og forklarer at hellefisk på dansk er det samme som blåkveite på norsk. Blåkveite er forøvrig en mye fetere fisk enn vanlig kveite, og selges nesten bare røkt i Norge.
– Denne fisken har ikke noe norsk navn. Vi mener det er helt greit å kalle den Stillehavs Hellefisk sålenge vi også opplyser om det latinske navnet, sier Trygve Åsvestad, direktør i Polar Seafood Norway AS.
Ulovlig?
– Innpakningen skaper helt klart inntrykk av at dette er Hellefisk, og det kan være i strid med merkebestemmelsene, sier direktør Gunnar Jordfald i Statens Næringsmiddeltilsyn til FBI.
Handelsdrivende kan nemlig ikke velge hvilket som helst fristende navn for å selge en vare. Jordfald anbefaler REMA1000 og importøren å sette seg ned sammen med næringsmiddelmyndighetene for å finne et navn som riktig beskriver hva "Arrowtooth Flounder" egentlig er.
Etter at FBI tok opp saken, har Rema nå selv kvalitetsjekket fisken og funnet ut at den har egenskaper som ikke bør forbindes med hellefisk. De vil derfor i samarbeid med importøren skifte navn på fisken umiddelbart, i følge innkjøpsdirektør Harald A. Kalvøy i Rema 1000.