Hopp til innhold

Flere kvinner med silikon begår selvmord

Det er to til tre ganger så mange kvinner med forstørrede bryster som tar sitt eget liv, sammenlignet med andre kvinner.

Silikon

Studier fra flere land viser at kvinner som forstørrer brystene sine, i snitt har dårligere psykisk helse enn andre kvinner, og flere tar sitt eget liv.

Foto: Alix Minde / 6PA/MAXPPP

Det viser undersøkelser fra Sverige, Finland, Danmark og USA.

Samtidig viser en norsk levekårsundersøkelse at kvinner som har tatt kosmetisk kirurgi, i snitt har dårligere psykisk helse enn andre kvinner.

Spørreundersøkelsen fra 2008 viste at sju prosent av kvinner mellom 18 og 65 år i Norge hadde fått utført en kosmetisk operasjon.

Hyppigere innlagt på psykiatriske klinikker

– I gjennomsnitt er det slik at pasienter som tar en slik type operasjon, har en noe dårligere psykisk helse, for eksempel når man ser på depressive symptomer, sier Tilmann von Soest, førsteamanuensis ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, som har gjennomgått undersøkelsen.

Han viser også til en dansk studie som har vist at pasienter som har fått forstørret brystene, har vært hyppigere innlagt på psykiatriske klinikker før operasjonen, sammenlignet med andre kvinner.

Allerede i 2003 var det en finsk studie som slo fast at det blant kvinner som forstørrer brystene med silikon, er tre ganger så mange som begår selvmord enn blant kvinner som lar brystene være som de er.

Den urovekkende tendensen har ikke endret seg siden den gang, ifølge undersøkelser fra Sverige, Finland, Danmark og USA.

Vrangforestillinger

I tillegg viser forskning fra flere land at mellom 5 og 15 prosent av dem som ønsker plastiske operasjoner, lider av alvorlige vrangforestillinger om egen kropp, kalt kroppsdysmorfisk lidelse.

Det finnes ingen oversikt over kosmetiske operasjoner i Norge, men det er særlig kvinner som lar seg operere, og flere titusen har forstørret brystene.

Helsemyndighetene kontrollerer ikke kvinnenes sykdomshistorie verken før eller etter inngrepene.

– Jeg har hatt flere pasienter som har hatt ønske om plastisk operasjon for for eksempel ansiktstrekk som de mener har vært frastøtende, men som åpenbart har vært helt normale og fine trekk, sier psykologspesialist Knut Taraldsen.

– De aller fleste vil ikke bli mer fornøyd etter at de har gjennomført plastisk kirurgi. For enkelte er det faktisk også slik at deres mentale lidelse blir verre i etterkant av plastisk kirurgi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lene Alexandra

Lene Alexandra debuterte som artist med sangen «My boobs are ok», der hennes silikonbryster hadde en ikke ubetydelig plass.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Lene Alexandra: Jeg var deprimert

I 2007 sang den tidligere glamourmodellen Lene Alexandre Øien «My boobs are ok» av full hals, mens en liten, hvit topp så vidt dekket brystene hennes, som var fylt av til sammen 1,2 kilo silikon.

– Jeg var veldig ung og usikker. Jeg hadde spiseforstyrrelser, var feilernært og derfor også deprimert, sier Øien om da hun valgte å få operert brystene sine.

Lene Alexandra Øien

Lene Alexandra Øien fjernet brystimplantatene i 2008. – Jeg føler meg bedre enn noensinne.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Jeg ble ikke frarådet å bli operert av den grunn. Det var ikke noe problem selv om jeg hadde psykiske problemer. Bare man har penger, føler jeg at det er mulig å få til, sier hun.

– Fikk du bedre selvtillit av brystforstørrelsen?

– Nei, absolutt ikke. Det er en kortvarig rus, akkurat som å kjøpe seg en Porsche: Det er veldig kult i begynnelsen, men så kommer hverdagen, sier hun.

– Bør være høyere aldersgrense

Etter puppepop og sju år med silikon, fjernet Lene Alexandra Øien brystimplantatene i 2008. I dag er hun personlig trener.

– Jeg er 30 nå og føler meg bedre enn noensinne, sier Øien.

I dag er det 18 års aldersgrense for kosmetiske operasjoner. Øien mener aldersgrensen bør være høyere for å få gjennomført inngrep som hun selv hadde.

– Jeg skulle ønske at det var mer rutiner på å for eksempel ta et par timer med psykolog, eller at aldersgrensen for slike inngrep hadde vært for eksempel 25 år. I alderen fra 20 til 30 år endrer det seg mye i hodet. Jeg har møtt mennesker som har hatt lyst til å få gjennomført kirurgi, og så har jeg anbefalt dem å heller trene og legge om til en sunnere livsstil. Etter hvert føler de seg mye bedre og er glade for at jeg frarådet dem operasjon, for de føler seg mye bedre når de føler seg bra fra innsiden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)