– En likestilling jeg godt kunne vært foruten

For første gang får flere kvinner enn menn under 70 år lungekreft.

Dame som hoster

De siste årene har kvinner nærmet seg menn når det kommer til antall lungekrefttilfeller.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

I 2015 var det 3035 nye tilfeller av kreftformen som tar flest liv. Selv om flest menn får lungekreft, har kvinner under 70 år for første gang passert menn i samme aldersgruppe. Det viser årsrapporten fra nasjonalt kvalitetsregister for lungekreft.

– For 30 år siden var det fire ganger flere menn enn kvinner som hadde lungekreft. Nå begynner diagnosen å bli kjønnsnøytral, sier Lars Fjellbirkeland til NRK.

Han er overlege ved Rikshospitalet og leder av Lungekreftregisterets referansegruppe.

Kurvene møtes

Kurvene for lungekreft blant kvinner og menn har de siste årene nærmet seg hverandre:

Laster innhold, vennligst vent..

I 2015 gikk imidlertid kvinner fra 50 til 69 år for første gang forbi menn i tilsvarende alder. Det er svært sjeldent at personer under 50 rammes av lungekreft. Om folk under 50 år blir rammet, har det i tillegg sjelden sammenheng med røyking, opplyser Kreftregisteret.

For personer fra 50 til 69 år er det flere tilfeller av lungekreft, samt mer røykerelatert lungekreft. Derfor er det denne aldersgruppen som driver utviklingen.

Lars Fjellbirkeland

Lars Fjellbirkeland har ledet arbeidet med rapporten for lungekreft som ble publisert i november.

Foto: UiO

– Stump røyken

– Det har ligget i kortene at dette ville skje. Det er en likestilling jeg godt kunne vært foruten, sier Lars Fjellbirkeland.

Folk som aldri har røykt kan få lungekreft, men røyking har skyld i rundt 80 prosent av lungekrefttilfellene.

På begynnelsen av 1970-tallet var over 50 prosent av alle menn dagligrøykere. Røyketoppen for kvinner kom et par tiår etter toppen for menn. Derfor er det også ventet at forekomsten blant kvinner vil fortsette å øke.

– Ved årtusenskiftet begynte det å bli færre kvinner som røykte. Antall dagligrøykere blant menn og kvinner har siden da vært ganske likt, sier Fjellbirkeland.

Laster innhold, vennligst vent..

– Selv om ikke all lungekreft skyldes tobakksrøyking, er det denne årsaksfaktoren det er lettest å gjøre noe med. Ved å slutte å røyke minker faren for å utvikle lungekreft betydelig, forteller Fjellbirkeland.

Han har en klar oppfordring til kvinner i 50- og 60-årene:

– Stump røyken!

– Det er aldri for sent å slutte

Helsegevinsten kan være stor ved røykeslutt, selv for folk som har røykt mye og lenge.

– Uansett alder har folk som slutter å røyke lenger levealder sammenlignet med dem som fortsetter å røyke, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Hvis du røyker i mange år, kan helsegevinsten likevel bli stor hvis du først slutter med sigaretter, forteller Linda Granlund fra Helsedirektoratet.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Fem år etter røykeslutt er risikoen for å utvikle kreft i munn, hals, strupe, urinblære, nyrer, livmorhals og bukspyttkjertel betraktelig redusert.

Ti år etter røykeslutt er risikoen for å utvikle lungekreft halvert, og risikoen for mange andre krefttyper fortsetter også å synke de nærmeste årene, ifølge Helsedirektoratet.

– For mennesker som allerede har fått kreft, reduserer også røykeslutt risikoen for ny kreft, forteller Granlund.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)