Hopp til innhold

Flere kommuner får nå e-resepter

Elektroniske resepter skal være på plass i resten av Norge i løpet av 2013. Helsedirektoratet mener det er en suksess.

Reseptbelagte medisiner

I løpet av 2013 skal elektroniske resepter innføres i hele Norge.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Os kommune i Hordaland var først i landet med e-resepter, og deretter fulgte Larvik kommune i Vestfold.

De to kommunene formidlet 50.000 elektroniske resepter i 2010.

Hordaland i juni

Helsedirektoratet opplyser at målet er at elektroniske resepter skal være på plass i resten av Norge i løpet av 2013.

- Vi starter utbredelsen i Hordaland i juni. Det er fire kommuner i Sunhordaland som vil få e-resepter fra 6. juni, og de kommunene er Stord, Fitjar, Tysnes, og Kvinnherad, forteller Anne-Lise Härter, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Deretter blir neste steg noen flere kommuner i Hordaland i august. Resten av Hordaland, Sandefjord og Tønsberg i Vestfold følger i løpet av høsten.

Helsedirektoratet er nå i ferd med å legge en revidert plan for videre utbredelse i 2012. Enn så lenger er det kun de apotek i områder hvor e-resept er innført, som kan ta imot elektroniske resepter.

LES OGSÅ:

- Pasientene er positive

Pilotprosjektet i Larvik og Os har i følge Helsedirektoratet gått veldig bra, med positive tilbakemeldinger i alle ledd.

- Pilotprosjektet har vært prøvd ut på 19 legekontorer, ni apotek og hos én bandasjist. Det har dekket et befolkningsgrunnlag på over 50.000 innbyggere, sier Härter.

En av de positive tingene med e-reseptene er at pasientene ikke kan miste dem.

- Når legen skriver ut en resept opplever pasientene en trygghet ved at den er elektronisk. Den kan hentes frem på apoteket uten at pasientene trenger å ta vare på den, sier hun.

LES OGSÅ:

Vil besvare spørsmål

Etter hvert som flere kommuner får på plass det nye systemet, vil både apotekene, bandasjistene og legene være godt informert. De vil kunne svare på eventuelle spørsmål pasientene måtte ha.

Härter mener koordinering er en av årsakene til at det vil ta flere år før hele Norge kan dra nytte av e-reseptene.

- Det er mange aktører og IT-systemer som skal samarbeide, og det stiller krav til god koordinering av aktivitetene, avslutter hun.

Les også: Forfalsker resepter i stor stil

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)