Flere kan ha «nudel-syken»

Er energien på bånn? Forklaringen kan ligge på tallerkenen din, slik skihopperen Anette Sagen fikk erfare.

Anette Sagen og nudler

Nudler, eller ris som Anette Sagen spiste mye av en periode, gir lite næring alene.

Foto: Scanpix/Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Tør du tenke på hvor mange nudelpakker du spiste til middag som student?

Med trang lommebok og lite hjemmekos blir gjerne «billig og kjapt» det viktigste, og de færreste tenker i en såpass udødelig fase på om man får i seg nok næringsstoffer.

Slik var det også for Anette Sagen (25). Hun sliter fortsatt med ettervirkningene av det kostholdet hun utsatte seg selv for som 16-åring på egen hybel, fortalte hun til NRK før helga:

- Det ble vel kokt hurtigris med grillkrydder hver dag i et par måneder.

Ensidig kost vil gi mangler

Henriette Øien

Det er mulig å spise variert OG billig, mener Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Foto: Helsedirektoratet

Lever du på et typisk nudel-kosthold, vil det nødvendigvis gi kroppen mangler over tid, bekrefter avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Men hun mener det Anette Sagen opplevde høres ekstremt ut.

- De færreste lever vel på bare ris og ingenting annet såpass lenge. Men det er klart at et kosthold som bare består av ris eller nudler eller pasta veldig fort blir for lite for kroppen, sier hun til NRK.no.

Hun understreker at det er viktig å spise variert, selv på et lavt studentbudsjett.

Slapp og trøtt

Hvis du sliter med å holde konsentrasjonen og energien oppe på lesesalen, kan det være grunn til å se nærmere på hva du spiser.

- Det første tegnet på et ensidig kosthold er gjerne at du blir slapp og trøtt, sier Øien.

- Du kan også bli blek og svimmel. Særlig gjelder det kvinner, som fort kan få jernmangel hvis de har et dårlig kosthold, fortsetter hun.

Men et variert kosthold er ikke det enkleste å få til på studielån. Da kan ti nudelpakker for 50 kroner høres ut som en veldig lur deal.

- Med variert mener jeg ikke at man skal spise hele spekteret av matvarer i butikken. Det blir fort dyrt, og det er helt unødvendig. Men forsøk å få inn noe frukt og grønt hver dag, og grove kornprodukter, sier Øien.

Pass på B12

B12-mangel, som Sagen har slitt med, får man sjelden hvis man spiser en del kjøtt. Men for vegetarianere og andre som spiser lite kjøtt, er det et vanlig problem hvis man ikke er oppmerksom.

- Det er imidlertid ikke nødvendig å spise kjøtt for å få i seg B12. Egg, melk og ost er også gode kilder, forteller Henriette Øien.

Veganere, altså personer som verken spiser kjøtt, egg eller melk, må ta B12 som tilskudd.

Normalt sett har man et høyt nivå av B12 i kroppen, men lageret kan bli brutt ned dersom kostholdet er dårlig over tid. Lite B12 gir blant annet færre røde blodlegemer, og symptomene på det er at du blir blek og slapp.

- «Mat er mat», tenkte jeg

Anette Sagen har måttet jobbe grundig med kostholdet for å rette på skadene fra livet på kokt ris, og har brukt ernæringsfolkene på Olympiatoppen i stor grad.

Selv visste hun lite eller ingenting om hva som skal til for å sette sammen et godt kosthold, og tenkte at mat er mat.

Hennes råd til unge som skal flytte for seg selv er enkelt:

- Les en kokebok og lær litt om hvorfor man må spise riktig. Jeg hadde ikke helt bakgrunnsstoffet der.

Vil rettes opp ganske raskt

Den gode nyheten er at selv om du kan bli slapp, trøtt og syk av et slapt kosthold, kan det rettes opp igjen.

- For de fleste vil eventuelle mangler rette seg ganske raskt hvis man gjør noe med kosten, sier Henriette Øien.

- Men det er ikke til å stikke under en stol at det krever litt kunnskap å spise riktig, og ikke minst tid. Heldigvis er det mulig å leve ganske godt selv på et rimelig budsjett, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)