NRK Meny
Normal

Derfor får du flekker på oppvasken

Blir ikke oppvasken din ren etter en omgang i maskinen? Her er årsakene.

Tar ut av oppvaskmaskin

Det er viktig å gjøre en egen innsats for å unngå flekker på oppvasken.

Foto: Henrik Brattili Vold / NRK

Mange opplever brune flekker på bestikket, gråhvite dråper på glassene og matrester som sitter igjen på tallerkener etter en omgang i oppvaskmaskinen.

Da er lett å tenke at det er oppvaskmaskinen som er av dårlig kvalitet, men oftest er det du selv som er synderen.

Matrester i silsystemet

Silsystemet i oppvaskmaskin

Ser silen slik ut, trengs det virkelig en rens.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Putter du stadig vekk svært skitne tallerkener i oppvaskmaskinen, havner ofte matrester i silsystemet i bunnen av maskinen.

– Dersom du ikke renser silen, vrimles skitten rundt under den neste vasken, og setter seg fast på tallerkener, glass og bestikk, sier Tone Bergh, seniorkonsulent i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til NRK.no.

Dette har hun observert gjennom tester av oppvaskmaskiner, og sier at tørkeprogrammet gjør at de skitne restene størkner ekstra godt.

Skitne spylearmer

Dersom det ikke blir ordentlig rent etter at du har renset silsystemet, kan du sjekke spylearmene. Det finnes vanligvis tre spylearmer, og disse går rundt samtidig som de spyler oppvasken gjennom små hull.

Tone Bergh

– Årsaken til flekkene, kan være dårlig kvalitet på bestikk, tallerkener og glass, sier Tone Bergh ved Statens institutt for forbruksforskning.

Foto: SIFO

– Noen ganger kan det skje at matrester fester seg i de små hullene, og det kan derfor være lurt å demontere spylearmene og skylle dem godt i springen, sier Tone Bergh.

Hun legger til at det også er viktig å sjekke at høye tallerkener ikke hindrer spylearmene i å gå rundt. Da vil ikke vannet kunne spre seg rundt i maskinen.

For dårlig skylling

Enkelte tenker at de unngår flekker ved å skylle tallerkenene før de settes i oppvaskmaskinen. Det stemmer ikke helt ifølge Stian Norman-Arvesen, leder for produktavdelingen i Miele Norge AS.


Skyller du tallerkener med for eksempel eggrester i glovarmt vann, og ikke får bort alt, vil proteinet i matrestene koagulere. Da stivner restene, og det blir vanskeligere for maskinen å vaske det rent, sier han.

For lav temperatur

Kristian Magnussen, produktsjef Bosch Siemens

– Mange velger for lav temperatur for å spare strøm, sier Kristian Magnussen, produktansvarlig for Bosch Siemens husholdningsapparater.

Foto: Kathrin Ohlander / Bosch Siemens

Mange velger altfor lav temperatur når de setter inn ekstra skitten oppvask. Du bør velge 70 grader for å få det ordentlig rent, sier Kristian Magnussen, produktansvarlig for Bosch Siemens husholdningsapparater til NRK.no.

I tillegg er det flere som bruker vaskepulver uten glansmiddel.

– Da får de ikke skylt ut såpen, og det kan dermed være såpeskjolder du ser på glassene dine, sier han, og legger til at bruker du oppvasktabletter, inneholder de som oftest glansmiddel.

Plassering

Du bør ikke plassere plastelementer øverst i maskinen. Det vil alltid være kondens på plast, og da drypper det på tallerkener og bestikk under og lager flekker, sier Stian Norman-Arvesen i Miele Norge AS.

Han forteller at når det gjelder bestikk, kommer vannet best til når kniver, gafler og skjeer står med skaftene ned, og dermed oppnår du best resultat.

Pass på at du ikke setter bestikk av ulike metaller sammen, som for eksempel sølv og stål. Metallene kan reagere med hverandre og avgi svarte flekker, informerer Noman-Arvesen.

Hvordan få bort flekkene?

Dersom du følger disse rådene, og flekkene fortsatt sitter fast, kan årsaken være dårlig kvalitet på det du setter inn i maskinen.

– Det heter rustfritt stål, men det hender at det kan bli rustflekker på dem, og de er vanskelig å få bort, sier Tone Bergh.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.