Hopp til innhold

Fjerning av føflekk

Mindre medfødte føflekker på barn er som regel ufarlige. Likevel skal man  følge med på alle føflekker og kontakte lege om de forandrer seg.

 

Spørsmål

Sønnen min er født med en ganske stor føflekk øverst på ryggen. Den er ujevn i fargen og nå 5 - 6 cm i diameter med et mørkere felt innerst. Da han ble født vurderte legene om den burde fjernes med en gang, men det ble sagt at det var bedre å vente til han var helt utvokst på grunn av at arret kunne bli stramt.

Nå er han fem år, og jeg ønsker egentlig å få føflekken fjernet nå. Jeg synes den er både skjemmende og litt «skummel». Har hørt om andre små barn som har fått fjernet store føflekker, så da må det jo være mulig? Hva mener du om dette?

Elisabeth svarer

Store medfødte føflekker på 15 - 20 cm kan ha en økt risiko for å utvikle seg til en ondartet føflekk. Føflekk på størrelse med den din sønn har, er nok ikke noe farligere enn en hvilken som helst annen føflekk.

Likevel skal man følge med på alle føflekker og oppsøke lege dersom de forandrer seg - det vil si blir større, endrer farge eller fasong. Det er også riktig som du er blitt fortalt at føflekker så og si aldri blir skumle så lenge man er barn.

Størrelsen og lokalisasjon på føflekken til din sønn burde imidlertid tilsi at det burde gå rimelig greit å fjerne den, men et større arr vil det nok bli. Du kan eventuelt be din fastlege om henvisning til en plastikk-kirurg for å få føflekken vurdert med tanke på operasjon.

Hilsen

Elisabeth Søyland, Professor i hudsykdommer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)