NRK Meny
Normal

Fjernet nyre gjennom vagina

En amerikansk kvinne har fått fjernet en nyre gjennom fødselskanalen. - Ingen heldig metode, mener norsk transplantasjonskirurg.

Kimberley Johnson
Foto: Rob Carr / AP

48-åringen Kimberley Johnson slapp unna med en mindre operasjon da hun donerte en nyre til sin syke niese i forrige uke. Kirurgene ved John Hopkins University School of Medicine hentet ut nyren gjennom vagina.

Kirurgene håper denne metoden vil gjøre det enklere å donere organer, og fremholder at den er mindre smertefull og gir kortere rekonvalesens og mindre arr. Tre bittesmå arr er alt som synes etter inngrepet, ett av dem skjult i navlen.

- Det var lettere enn en fødsel, uttaler donoren Kim Johnson, som tidligere har født tre barn.

Det er første gang et donororgan blir operert ut på denne måten, men det er utført cirka 300 slike operasjoner gjennom naturlige kroppsåpninger tidligere. De fleste av disse er blindtarm- og galleblæreoperasjoner gjennom munn, vagina eller anus.

Har ikke tro på metoden

Seksjonsoverlege Per Pfeffer ved Rikshospitalet har ingen tro på å ta donororganer ut via vagina.

- I forbindelse med transplantasjoner er det spesielt viktig at organene ikke kommer i kontakt med bakterier. Derfor er ikke kikkhullskirurgi gjennom vagina godt egnet for denne typen operasjoner, sier Pfeffer.

Han har også andre betenkeligheter med metoden:

- En kvinnes nyre er på størrelse med en knyttneve. Skal man ta den ut via vagina, må man nesten ha med seg jordmor. En nyre er for stor. Det blir som en liten fødsel, sier Pfeffer.

Ved den metoden som er i bruk i Norge, hentes nyren ut helt nederst på magen.

- Vi kutter ingen muskler, og resultatet er kosmetisk meget pent, sier Pfeffer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.