NRK Meny
Normal

Fisk er ikke æsj likevel

Barn synes egentlig fisk er digg, de vet det bare ikke selv. Det er konklusjonen etter at 30 barnehager nå har hatt sjømat på menyen i et år.

Fiskesprell

Fiskesprell ble lansert med fiskeriminister Helga Pedersen på barnehagebesøk i september 2007.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Trikset er å la barna få velge hvilken sjømat de vil ha, og så ta dem med når maten tilberedes, sier Line Kjelstrup til NRK Puls.

Hun er prosjektleder for Fiskesprell - et stort prosjekt som skal få barnehagene til å servere mer av den sunne maten fra havet.

Etter at 30 barnehager i tre fylker har deltatt i pilotprosjektet, utvides nå ordningen til å gjelde 700 barnehager i hele Norge.

Puls 6. oktober besøker en av barnehagene som har vært med på prosjektet.

Barn liker fisk

- Evalueringen viser at alle barnehagene som til nå har vært med i prosjektet vil fortsette med å servere godt med fisk til ungene. Barna liker faktisk fisken de blir servert, sier Fiskesprell-prosjektleder Line Kjelstrup.

Hun mener det ofte er de voksne som tror at barna ikke liker fisk. Når barna får velge sjømat selv, og i tillegg være med når maten lages, går fisken ned på høykant. Ved å starte i barnehagene er målet at de unge skal spise mer fisk hele livet.

Får støtte

Kjelstrup får støtte fra ekspertene. Forsker Joop Luten fra NOFIMA (tidligere Fiskeriforskning) sier det er viktig at ungene i ung alder blir involvert i tilberedningen av fisken. - Da har de lettere for å fortsette den sunne matvanen når de blir eldre.

Oppskrift på barnas skattkiste:

Oppskrift til 10 barn:

500 g skinn- og beinfri seifilet

500 g skinn- og beinfri laksefilet

2 gulrøtter i tynne skiver

Blomkålbuketter

Purre

1 paprika i små terninger

Lettrømme

Sursøt saus på glass eller

pastasaus på glass

Olivenolje

Salt og pepper

Grillfolie

Smør olivenolje eller smør på et stykke aluminiumsfolie, og la barna velge det de har lyst til å legge i pakken sin.

Ta på litt krydder og saus.

Skattkisten kan tilberedes i stekeovn på 200 g i ca 15 min. eller ute på grill.

Tidlige matvaner

Barnehagebarn spiser omtrent halvparten av det de får i seg i døgnet mens de er i barnehagen. Endringer i barnehagemenyen utgjør derfor endringer i i det totale kostholdet.

Familiemiddag med fisk i dag? Prøv Fedons lakse- og scampiburger

Tror du mer fisk i barnehagen kan få barn til å synes fisk er godt? Kommentér saken nedenfor!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.