Trikset er å la barna få velge hvilken sjømat de vil ha, og så ta dem med når maten tilberedes, sier Line Kjelstrup til NRK Puls.
Hun er prosjektleder for Fiskesprell - et stort prosjekt som skal få barnehagene til å servere mer av den sunne maten fra havet.
Etter at 30 barnehager i tre fylker har deltatt i pilotprosjektet, utvides nå ordningen til å gjelde 700 barnehager i hele Norge.
Barn liker fisk
- Evalueringen viser at alle barnehagene som til nå har vært med i prosjektet vil fortsette med å servere godt med fisk til ungene. Barna liker faktisk fisken de blir servert, sier Fiskesprell-prosjektleder Line Kjelstrup.
Hun mener det ofte er de voksne som tror at barna ikke liker fisk. Når barna får velge sjømat selv, og i tillegg være med når maten lages, går fisken ned på høykant. Ved å starte i barnehagene er målet at de unge skal spise mer fisk hele livet.
Får støtte
Kjelstrup får støtte fra ekspertene. Forsker Joop Luten fra NOFIMA (tidligere Fiskeriforskning) sier det er viktig at ungene i ung alder blir involvert i tilberedningen av fisken. - Da har de lettere for å fortsette den sunne matvanen når de blir eldre.
Oppskrift på barnas skattkiste:
Oppskrift til 10 barn:
500 g skinn- og beinfri seifilet
500 g skinn- og beinfri laksefilet
2 gulrøtter i tynne skiver
Blomkålbuketter
Purre
1 paprika i små terninger
Lettrømme
Sursøt saus på glass eller
pastasaus på glass
Olivenolje
Salt og pepper
Grillfolie
Smør olivenolje eller smør på et stykke aluminiumsfolie, og la barna velge det de har lyst til å legge i pakken sin.
Ta på litt krydder og saus.
Skattkisten kan tilberedes i stekeovn på 200 g i ca 15 min. eller ute på grill.
Tidlige matvaner
Barnehagebarn spiser omtrent halvparten av det de får i seg i døgnet mens de er i barnehagen. Endringer i barnehagemenyen utgjør derfor endringer i i det totale kostholdet.
Tror du mer fisk i barnehagen kan få barn til å synes fisk er godt? Kommentér saken nedenfor!