NRK Meny
Normal

Fireåring full på håndsprit

Et mysterium for legene - helt til det viste seg at jenta hadde 1,9 i promille.

Håndsprit

(Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

En fireårig jente fra Åbo i Finland ble kjørt til sykehus da hun begynte å oppføre seg merkelig i barnehagen tidligere i år, ifølge Dagens Nyheter .

Hun virket omtåket og kunne ikke stå oppreist da hun ankom sykehuset.

Legene forsto først ikke hva som feilte jenta. Hun gjennomgikk en rekke tester, til og med ryggmargsprøve, før det til slutt gikk et lys opp for moren til den lille jenta.

Hun hadde lagt merke til at datteren pleide å slikke seg på hendene etter håndvask. I barnehagen var såpen erstattet av håndsprit.

Fikk i seg store mengder

Det viste seg at fireåringen virkelig må ha fått smaken på det søte glycerinet i håndspriten.

En blodprøve avslørte at hun hadde hele 1,9 i promille. Dette regnes som svært høyt også for voksne. En promille på 3,0 kan være dødelig.

Ifølge legene må jenta ha fått i seg minst ti doser fra flasken, eller 20-30 milliliter.

Sykehuset beholdt jenta til observasjon over natten, men hun kunne reise hjem neste dag uten varige mén.

Legevaktene i de store byene her i landet kjenner ikke til lignende tilfeller.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.