NRK Meny
Normal

Fire av ti vil ha barnefrie fly

En ny undersøkelse viser at så mange som 4 av 10 nordmenn ønsker seg barnefrie flyvninger eller barnefrie soner på fly. Men da Star Tour tilbød dette, var få villige til å betale

Norwegian fly

Et fly med bare voksne om bord? Ja, takk, sier nordmenn, men åpner ikke lommeboka.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Du har kanskje selv sittet og irritert deg over barn som gråter, løper frem og tilbake i midtgangen eller som stadig sender målrettede spark - rett i seteryggen din. Du er ikke alene.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Finn reise, svarer hele åtte prosent at de ønsker seg barnefrie fly; 22 prosent vil ha barna plassert langt unna og selv sitte i fred og ro i såkalt barnefrie soner, og 10 prosent sier ja takk, begge deler og ønsker seg både helt barnefrie fly og fly med barnefrie soner.

Les også: Vil ha 18-års grense på sydentur

- Ikke modne

Men selv om det tilsynelatende er et ønske om «voksenfly», er ikke dette noe som kommer til å dukke opp igjen med det første – fordi det ikke er noe marked for det.

Star Tour prøvde seg med barnefrie soner for tre år siden, men gav opp etter noen måneder, etter å ha endt opp med flyvninger med mange tomme seter.

- Det kostet bare et par hundrelapper ekstra, men nordmenn var ikke modne for det for tre år siden, og det tror jeg ærlig talt ikke vi er i dag heller, sier informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Les også: "Voksenhotell" fri for barn

Les også: Kan du stole på hotellstjernene?

- Holdningene møter liten forståelse

- Det er ingen som tilbyr det i dag, og jeg tror ikke at det blir aktuelt i Skandinavia, sier direktør for reise (utland) i hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH), Rolf Forsdahl.

Han forteller at barnefri har vært en etterspurt «gode» på forretningsklasse internasjonalt, men at holdningene møter liten forståelse i Skandinavia.

Ingen av de norske flyselskapene NRK.no har snakket med planlegger barnefrie fly eller flyvninger med barnefrie soner.

Les også: Ikke bli snytt for luksus

Populære voksenhotell

- Voksenhotell finnes jo, men det er noe litt annet, for da skreddersyr man et tilbud for en spesiell målgruppe, sier Forsdahl i HSH.

Star Tour begynte å tilby hotell med aldersgrense for tre år siden, og dette er svært populært.

- Vi er vant til å reise med barn og betaler ikke ekstra for fred og ro på flyet. Når vi kommer frem, derimot, da skal vi gjerne ha barnefri – og er mer enn villige til å betale for det, forteller Larsen-Vonstett.

Hadde du vært villig til å betale litt ekstra for «voksenfly»? Delta i diskusjonen under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.