Foto Kjell Herning
Om godterier er sunt eller usunt handler om sukker, fett og næringsstoffer. Sukker er den viktigste ingrediensen i de fleste søtsaker, enten det er sjokolade, lakris, seigmenn eller andre geléprodukter.
Det er også fett i godterier. Noe er sunt og noe usunt fett.
Heldigvis kan det også være næringsstoffer i søtsakene.
Mørk sjokolade i vinden
Mørk sjokolade er veldig i fokus for tiden. Den inneholder mye antioksidanter, som har vist seg å ha god effekt både på kolesterol og på blodtrykk.
Så skal du velge en sjokolade, er mørk sjokolade bedre enn vanlig melkesjokolade. Men får å den «sunne» effekten må den inneholde 70 prosent kakao eller mer.
Noen butikker har klistret opp ingredienslister ved smågodthyllene. Den ingrediensen som står først er den det er mest av i godteriet.
Sjekk varedeklarasjonen!
Ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad ved Ullevål universitetssykehus i Oslo sjekker varedeklarasjonene når hun kjøper godterier. Men hun innrømmer at det ikke alltid er så enkelt.
— Mye av godteriet er dårlig deklarert, så da kan det være vanskelig for forbrukeren å velge det beste alternativet, sier hun.
Det gjelder særlig smågodt i løs vekt. Der kan det være vanskelig å finne ut av innholdet. Men en del butikker har klistret opp ingredienslister ved godteriet. Slike lister kan gi et lite holdepunkt.
— Det som står først på ingredienslisten, inneholder godteriet mest av, sier Pollestad.
I geléprodukter står gjerne sukker først på ingredienslisten, mens i lakris er det mest sirup.
Mest sukker
I geléprodukter står gjerne sukker først på ingredienslisten. I lakris er det mest sirup. Marsipan er laget av mandler, som inneholder en del gunstig fett. Likevel er det tilsatt så mye sukker, at sukker står oppført først på listen over ingrediensene.
En dag i uka er alt tillatt
Sukkerinntaket bør ikke utgjøre mer enn ti prosent av kaloriinntaket ditt. Men hvis du er forsiktig med brus, saft, kjeks og kaker, så er det kanskje ikke så farlig med godterier?
— Godterier bør kanskje bare spises en gang i uka, og hvis man klarer å holde det, så kan man nesten velge hva man vil og hva man liker best, trøster Pollestad.
Men noen alternativer er bedre enn andre, som mørk sjokolade, tørket frukt, mandler og nøtter.