Hopp til innhold

Finn.no strammer inn etter nye svindelforsøk

De siste månedene har både politiet og Finn.no sett en økning av utenlandske meldingssentraler som sender sms-er til nordmenn i et forsøk på å lure dem.

Lars Vinden

– Nordmenn er kjent for å være et godtroende folkeslag, sier Lars Vinden i Finn.no.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Om det er en gammel sykkel man heller vil selge eller om det er bilen som skal byttes ut, internett er blitt den nye markedsplassen for mange nordmenn.

Oversikter fra betalingsleverandører viser at vi handler langt mer på nett enn våre nordiske naboer. Og mange nordmenn tyr til Finn.no når det skal ryddes på loft og i garage.

Utenlandske svindlere

De siste månedene har mange av nettstedets brukere fortalt at de blir kontaktet via sms-er fra utenlandske mobiltelefonnumre. Ordlyden er norsk og de ber om en e-post med flere opplysninger om det som skal selges.

– Dette er en kjent svindelmetode. De utenlandske svindlerne sier de vil kjøpe bilen din. Via falske fakturaer får du en bekreftelse på at de har betalt. Nå skal bilen bare fraktes ut av landet, men det koster penger og du blir bedt om å bidra her. Mange tror da de har fått så god pris for bilen, at de legger ut, men de pengene ser de aldri igjen, sier Lars Vinden som er sikkerhetsansvarlig hos Finn.no.

For plutselig er den utenlandske kjøperen forsvunnet og det forskuddet som selgeren har betalt, er så å si umulig å få sporet opp.

Økning

Også Økokrim har registrert en jevn økning i denne type svindel.

Arnt Angell

Arnt Angell sier Økokrim har sett en jevn økning i forsøk på nettsvindel.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Vi får ganske mange henvendelser om slike saker og det ser ut til at det blir mer og mer utbredt. Vi ser en klar økning, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim.

Han forteller at politiet jevnlig har møter internasjonalt hvor man prøver å finne tiltak som kan demme opp for slike bedragerier.

– Men mange av svindlerne har base i afrikanske land og da er det vanskelig å få sporet dem opp, sier Angell.

Og han ber bilselgere tenke seg om:

– Norske biler er noen av de dyreste i Europa. Folk burde jo virkelig spørre seg hvorfor en utlending skulle være interessert i å kjøpe en dyr, brukt bil, sier Angell.

Vil registrere brukere

Og selv om vi stadig får slike advarsler, fortsetter sakene å strømme inn. Nå vurderer sikkerhetsfolkene i Finn å skjule telefonnumrene for andre enn de som registrerer seg som brukere.

– Vi er jo avhengig av at folk kan komme i kontakt med hverandre. Men vi håper at vi får luket unna noen av svindlerne ved å kreve at folk registrerer seg. Da må man i det minste ha en norsk mobil for å være bruker hos oss, sier Lars Vinden.

Han forteller at Finn også er i kontakt med forskjellige teleoperatører i et forsøk på å få stanset sms'ene fra meldingssentralene.

Både Lars Vinden og Arnt Angell ber folk bruke sunt bondevett og huske at det man ikke ville gjort på gata, heller ikke bør gjøres på nett.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)