NRK Meny
Normal

Fikk utslett av Apple-datamaskin

Metalloverflaten på Apples Macbook Pro-datamaskiner er vakker, men den kan også være skadelig. Det viser ny forskning.

Macbook Pro

Metalloverflaten på Macbook Pro er laget av aluminium, men den kan også avgi nikkel. Dette kan igjen føre til allergiske reaksjoner.

Foto: Einar yohsuke Kosaka / NRK

– Vi er så sikre som vi kan være, på at eksemet skyldes den bærbare datamaskinen. Kvinnen hadde ingen symptomer på allergi tidligere, og nikkeleksement kom etter noen ukers bruk av den nye datamaskinen.

Slik beskriver Jeanne Duus Johansen reaksjonen til en 50 år gammel kvinne, som hadde kjøpt en av Apples bærbare Macbook Pro-maskiner. Johansen er professor og ekspert på hudallergi ved Gentofte Hospital, og en av forfatterne bak en ny artikkel om datamaskiner og nikkelallergi.

Fikk eksem på hendene

Jeanne Duus Johansen

Jeanne Duus Johansen har påvist nikkeleksem som følge av datamaskinbruk.

Foto: Gentofte Hospital
Nikkeleksem på hånd

Slik kan nikkeleksem se ut. Bildet har ellers ingen sammenheng med saken.

Foto: Danderm

Flere brukere av Apples bærbare datamaskiner har rapportert allergiske reaksjoner etter at de har tatt i bruk aluminiumsmaskinene, men den nye studien er den første som bekrefter en slik sammenheng.

– Allergien kan slå ut på de områdene av kroppen som er i direkte kontakt med gjenstanden, forklarer Johansen.

Ifølge Forbrugerrådet i Danmark fikk 50-åringen som utviklet allergi eksem i håndflaten, et eksem som forsvant når hun sluttet å bruke den dyrekjøpte datamaskinen.

– Men nikkelallergien varer livet ut, sier Johansen.

Svette løser opp nikkelet

Flere av Apples datamaskiner er laget i aluminium, og det er disse som har vist seg å kunne utskille små mengder nikkel. Nikkelet kommer i kontakt med svette under bruk, noe som løser det opp og gjør det i stand til å trekke gjennom huden, sier Johansen.

Johansen har, sammen med flere andre forskere, gjennomført både kjemiske og fysiske tester av datamaskinen som 50-åringen brukte. Der kommer det fram at den inneholdt mellom 1,9 og 3,2 prosent nikkel på overflaten, avhengig av hvilket område som ble testet.

Allergiske reaksjoner fra forbrukerelektronikk er for øvrig ikke noe nytt, og i fjor kom det fram at hver femte telefon hadde ulovlig høye nikkelverdier.

– Det er kun hvis det er blanke metalloverflater på datamaskinen at det er fare for nikkelallergi, sier Johansen, som understreker at problemet også kan være knyttet til andre datamaskinprodusenter.

10 prosent av befolkningen

Rundt 10 prosent av den norske befolkningen har nikkelallergi, men det er stor forskjell på hvor mye man reagerer.

– Nikkelallergi arter seg som et kontakteksem. Det vil si at man reagerer på nikkelholdige gjenstander som kommer i berøring med huden med utslett og kløe. Har man blitt allergisk mot nikkel, blir man ikke kvitt det igjen, forklarer Bo Gleditsch, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet (NAAF).

Gleditsch sier at han foreløpig ikke har hørt om problemer knyttet til datamaskiner, men at mange har utviklet allergi på grunn av andre produkter.

Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet

Line Telje Høydal i Klif forteller at reglene for nikkelinnhold ikke gjelder for datamaskiner.

Foto: Katarina Theis- Haugan / NRK

– Reglene gjelder ikke datamaskiner

Det finnes regler for hvor mye nikkel en gjenstand kan avgi, men disse gjelder ikke for datamaskiner, sier Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet.

– Regelverket gjelder bare gjenstander som har direkte kontakt med huden, som smykker, glidelåser, knapper og mobiltelefoner. For annet datautstyr finnes det ikke noen regler, selv om det godt kan tenkes at man kommer i kontakt med nikkel gjennom eksempelvis et tastatur, sier Høydal.

Hun anbefaler datamaskinkjøpere som ønsker å beskytte seg mot nikkel om å spørre selgeren på forhånd.

– Du kan spørre enhver selger om det er helseskadelige stoffer i produktene, noe de er pliktige å vite etter produktkontrolloven.

Du kan teste selv

Ifølge Professor Johansen forteller er grenseverdiene satt slik at man skal beskytte befolkningen best mulig mot allergier, men de kan aldri beskytte alle.

– De grenseverdiene er fastsatt for mange år siden, hvor man bare hadde erfaring med smykker. Vi vet mindre om den hvordan man utsettes for nikkel i dag, men det skal muligens mindre mengder til.

Blant annet kan alle sveipene man gjør over overflaten på en datamaskin føre til at man samler opp mer nikkel, spekuleres det i artikkelen. Ulike produkter kan også ha ulikt nikkelinnhold, så du kan selv teste hvor mye nikkel din datamaskin avgir.

Skulle man først ha utviklet en allergi mot nikkel, så er det vanskelig å fortsette å bruke produkt som utskiller det. Derfor bør man se etter andre alternativer, mener Johansen.

– Hvis man har nikkelallergi bør man ikke omgi seg med nikkel. I så fall bør du kontakte produsenten, for å se etter alternative produkter, sier hun.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Apple, men de har foreløpig ikke kommentert saken.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.