Fikk trusler etter kritisk artikkel om «helsesjokolade»

To bloggere mener de har blitt truet og sjikanert etter å ha vært skeptiske til sjokoladen Xocai. Produktet lover en gunstig helseeffekt, men bloggerne fikk mye å gape over da de luftet sjokoladekritikken.

tjomlid

Bloggeren Gunnar Tjomlid ble truet med søksmål fra Sjokoservice Norge da han var med på å skrive negativt om helsesjokoladen Xocai.

Foto: skjermdump frå helsesjokolade.net / Privat

Xocai Helsesjokolade skal ifølge produktbeskrivelsen styrke immunforsvaret, bedre hukommelsen, være forebyggende mot infeksjoner og betelnnelser og ha flere andre gunstige effekter.

Men da en blogger stilte seg tvilende til helsegevinsten, skal han ha blitt møtt med trussler om søksmål i millionklassen fra det amerikanske firmaets norske representanter.

Bloggeren «Morten» skrev for et par år siden et innlegg på sin egen blogg der han mente at sjokoladen fra Xocai lovte mer enn den kunne gi. Han var kritisk til sjokoladens påståtte helsegevinst, og at produktet ble solgt ved såkalt nettverkssalg.

Innlegget fikk en del oppmerksomhet, skapte debatt og krøp jevnt oppover på Googles søketreff. Til slutt var bloggposten blant de øverste treffene som dukket opp når man søkte på Xocai.

Da kom også reaksjonene.

Syvsifret dollarsøksmål

På grunn av situasjonen som oppsto, ønsker ikke «Morten» å kommentere saken. Men til NRK.no bekrefter han at opplysningene som er videreformidlet av andre bloggere er korrekte.

I april i år fikk «Morten» en e-post der firmaet Sjokoservice Norge hevdet de formidlet reaksjoner fra sitt amerikanske moderselskap, MXI Corp.

«Morten» skal da ha fått beskjed om at et syvsifret søksmål i dollar var i anmarsj. Sjokoservice Norge påpekte i e-posten at de kunne se at mange blogginnlegg var skrevet i arbeidstida, og sendte derfor e-posten til bloggerens arbeidsgiver og kollegaer.

Ifølge «Morten» publiserte Sjokoservice Norge en artikkel på sine hjemmesider der de opplyste om kontaktinfo, hvor han bodde, jobbet og oppfordret sine 9000 medlemmer til å kontakte ham i arbeidstiden.

Ville konfrontere ham hjemme

Senere skal bloggeren ha mottat en ny e-post der Sjokoservice Norge forklarte at flere hundre av deres medlemmer var forbannet over «Mortens» artikkel. Flere medlemmer hadde også ytret ønske om å reise hjem til ham for å konfrontere ham med anklagene.

På sine hjemmesider skal Sjokoservice Norge ha lagt ut kjørebeskrivelser til huset, og et kartutsnitt fra Google Maps med oversikt over bostedet. I tillegg la de ut et bilde som viste hans «stamtre», altså bilder og navn på «Mortens» foreldre, søsken og kone, med alles yrker, fødselsår og bosted oppgitt.

«Morten» ble enig med sin arbeidsgiver om å unnskylde innlegget for å unngå mulige problemer.

Senere fattet bloggeren Gunnar Tjomlid interesse for saken, og bestemte seg for å offentliggjøre e-postutvekslingen mellom «Morten» og Sjokoservice Norge.

– Mitt mål var å få frem informasjonen som ble fjernet, og vise de som står bak at vi ikke kan tolerere slike trusler, sier Tjomlid, som har skrevet om «Mortens» situasjon på bloggen tjomlid.com.

– Frykter ikke søksmål

Han mener Sjokoservice Norge har truet «Morten» for å få ham til å fjerne den negative publisiteten, og synes metodene er sjokkerende. Etter å ha snakket med kontaktperson Roger Meyer i Sjokoservice Norge, forklarer Tjomlid at han opplevde lignende tilbakemeldinger som «Morten».

gunnar tjomlid

Gunnar Tjomlid er ikke redd for søksmål fra MXI Corp.

Foto: Privat

– Jeg ringte Roger Meyer og hadde en diskusjon med ham. Han bekreftet at styret i Sjokoservice Norge hadde sendt e-postene jeg viser til. Jeg forklarte at problemet var at de prøver å kneble kritikken. Men da jeg sa at jeg skulle publisere blogginnlegget mitt om saken, fikk også jeg trusler om søksmål fra USA.

– Jeg frykter ikke søksmål, men jeg synes de har en interessant måte å reagere på kritikk på, sier Gunnar Tjomlid til NRK.no.

Vil ikke kommentere saken

Til tross for gjentatte forsøk har ikke NRK.no fått tak i Roger Meyer eller noen av de andre som er involvert i Sjokoservice Norge. Men til Fredrikstad Blad sier en representant for selskapet at han ikke vil kommentere saken.

– Jeg kjenner til deler av saken fra noen e-poster jeg har fått kopi av, men jeg tror ikke den er behandlet i noe styremøte det er skrevet referat fra. Ellers har jeg ingen kommentarer, sier styrelederen i selskapet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)