NRK Meny
Normal

Fibromyalgi og behandling

Han er fortvilet fordi kjæresten bare får smertestillende mot fibromyalgi. Allmennlege Jørgen Skavlan mener det viktigste er at noen «ser hele henne». 

Piller
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

 

Spørsmål

Hei. Jeg har en forlovede på 26 år som er hardt rammet av fibromyalgi. Problemet er at hun har fått diagnosen, men ingenting blir gjort for å forbedre hennes hverdag. Hvordan kan man få legene til å forstå hvor ille hun har det, og hvilke behandlinger eller medisiner kan hjelpe henne?

Slik som situasjonen er nå så er hun lei av å krangle, og det eneste hun får av hjelp er en pakke med Paralgin Forte og beskjed om at «hun bare må leve med smertene». Hva kan jeg gjøre?

Jørgen svarer

Hei. Fibromyalgi er fortsatt en omdiskutert diagnose i likhet med mange andre tilstander som ikke lar seg objektivisere - det vil si sees på røntgen, fremkomme på blodprøver eller vises på kroppen.  

Dette er pasienter som har et visst antall klassiske smertepunkter på kroppen og som må fylle visse kriterier. Det er per i dag ingen erkjent virksom behandling for fibromyalgia, eller muskelsmertesyndrom som det også kalles.

Det er trolig at dette er en sykdom som har både fysiske, psykiske og sosiale årsaker. Pasienter med denne type plager prøver ofte alle mulige og umulige behandlingsalternativer, og i det alternative terapimarkedet legges det ofte igjen mye penger og også mye skuffelse.

Ingen seriøse forskning har påvist at hverken medisiner eller trening har noen entydig positiv effekt på disse pasientene.

Det viktigste for forloveden din er at noen «ser hele henne». At hun har en lege eller en behandler som kan og tør snakke med henne om annet enn «vondtene» hennes. Om man greier å være åpen for muligheten av at dette har mange årsaker - både sjelelig, sosialt og mulig fysisk, så er nok muligheten for at man vil oppleve bedring og mestring større. Noen enkel løsning finnes altså ikke.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.