Hopp til innhold

Folkehelsa avdramatiserer corona-viruset

Søndag ble det bekreftet to nye dødstilfeller av det nye SARS-lignende corona-viruset. Men alvorlighetsgraden og dødsprosenten for dette viruset er neppe så høy som mange frykter, sier avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet.

Coronaviruset

Coronavirus hører til en stor gruppe virus som blant annet gir forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner. Det var et coronavirus som var årsaken til SARS-utbruddet i 2003.

Foto: Afp

Karin Rønning

Karin Rønning er avdelingsdirektør i avdeling for smitteovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Fra april 2012 til 7. mai er det meldt om 31 tilfeller av lungeviruset nCoV, populært kalt «det nye coronaviruset». 22 av disse er i Saudi-Arabia. I går kom meldingen om at ytterligere to dødsfall var registrert. Totalt er 18 personer døde av viruset.

Verdens helseorganisasjon, WHO, gikk også ut med beskjeden om at dette viruset sannsynligvis smitter fra menneske til menneske. WHOs visegeneraldirektør Keiji Fukada kalte smittemønsteret «svært bekymringsfullt».

Folkehelseinstituttet mener man må se mer nyansert på disse i utgangspunktet ganske skremmende meldingene.

– Av dem som har blitt alvorlig syke og har blitt testet, er det mange som har dødd. Men det finnes fortsatt ikke gode tester for å finne dette viruset blant befolkningen. Derfor vet vi ikke om det finnes mange som har dette viruset som ikke får noen symptomer, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Les også: – Bekymringsfullt smittemønster

Les også: Nytt SARS-lignende virus oppdaget

– Alvorligheten er mest sannsynlig for høy

Hun mener man fortsatt bare har sett toppen av isfjellet, og ikke har nok informasjon til å avgjøre om denne toppen er representativ for bunnen.

– Alvorligheten og dødeligheten av dette viruset er mest sannsynlig for høy. Man treffer toppen av isfjellet, men man vet ikke hvordan bunnen ser ut.

Hun forteller også at smitten mellom mennesker ikke er så kraftig som mange tror.

– I noen tilfeller har dette viruset smittet fra menneske til menneske, men mye tyder på at denne sykdommen er veldig lite smittsom på den måten.

Det første tilfellet av viruset ble oppdaget i Saudi-Arabia i april i fjor, og det er fortsatt dette landet som er hardest rammet. Opprinnelig tror man smitten kommer fra dyr.

Det har også vært to tilfeller av det nye coronaviruset i Frankrike. Mistanken er at den første pasienten, som nylig hadde vært i Dubai, har smittet den andre. Begge de to er i live og under behandling.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

SARS-liknende virus tar liv i Saudi-Arabia

På sykehuset i Riyadh ligger flere virussyke på intensivavdelingen. På få dager i begynnelsen av mai døde fem mennesker i Saudi-Arabia.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

På Folkehelseinstituttets hjemmesider er følgende råd oppgitt til befolkningen:

  • Personer som har oppholdt seg i Midtøsten og som utvikler tegn på lungebetennelse (hoste, feber, brystsmerter, pustevansker), bør kontakte lege.
  • Som ved alle infeksjoner er god håndhygiene et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte.

– Sykehusene bør ha det i bakhodet

Rønning får støtte fra smittevernsekspert Preben Aavitsland, som mener det er sykehusene som bør vie denne saken mest oppmerksomhet.

– Det er mye som tyder på at dette viruset kan smitte fra menneske til menneske, men ikke lett. Vi husker fra SARS-viruset at det er større sjanse for å bli smittet på et sykehus. Derfor er det sykehusene som bør ha dette i bakhodet når de får inn pasienter med lungebetennelse, som har reist i Midtøsten, sier Aavitsland til NRK.no.

Smittevernseksperten undergraver ikke alvorligheten av denne sykdommen, men ber folk vente på flere tester.

– Det ser ut til at sykdommen er veldig alvorlig, med dødsrisiko på over 50 prosent, det er vanvittig høyt. Man driver nå med undersøking for å finne folk som er syke men som ikke er blitt alvorlig syke.

– Man venter på en antistofftest, der man kan se om folk har gjennomgått infeksjonen uten å bli særlig syke. Det tar nok noen uker før det kommer mer informasjon, tror Aavitsland.

Ingen fare for nordmenn

Både folkehelsa og Aavitsland forklarer at nordmenn ennå ikke har noe å frykte av dette viruset.

– Hvordan angår dette nordmenn i Norge?

– Per i dag er det ingen grunn til å bry seg med det, det finnes ikke her i Norge. Selv om det skulle komme her til Norge med en reisende, så er ikke vedkommende særlig smittsom for andre. De som har grunn til å være oppmerksomme er sykehusene, sier Aavitsland.

Folkehelsa ber folk som har vært på den arabiske halvøy og får symptomer som kan minne om lungebetennesle sjekke seg hos en lege, men understreker at det skal dreie seg om alvorlige symptomer.

– Ikke på noen annen måte enn at nordmenn som er på reise på den arabiske halvøya som får tilløp til lungebetennelse, bør sjekke seg. Og da mener jeg ikke en forkjølelse. Dette skal være såpass alvorlig at man trenger å bli innlagt på sykehus, sier Rønning.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)