Spørsmål
Hei Fedon. Jeg lurer på om du kan si litt om hvilken type olje som er sunnest å steke i?
Fedon svarer
Hei. Man kan dele fett i mettet og umettet. Umettet fett deler man videre i enumettet og flerumettet. Alle naturlig forekommende fettkilder inneholder varierende andeler av disse tre hovedtyper.
Kokosfett er mest mettet. Smør har noe større andel mettet enn umettet. Olivenolje er mest enumettet. Soya- mais- og solsikkeolje er mest flerumettet. Jo mer umettet fettet er, desto lettere harskner det.
Til steking
Det viktigste er å velge fett som ikke blir ødelagt lett under oppvarmingen.
Flerumettet fett (soya- mais- og solsikkeolje) tåler høy temperatur dårligst. Det dannes nemlig skadelige stoffer samtidig som oljens naturlige antioksidanter blir ødelagt. Disse oljene egner seg ikke godt til steking til tross for at det kan stå på etiketten "særlig egnet til steking".
Olivenolje og rapsolje, som er mest enumettet, tåler bedre steking, men ikke på høy varme og ikke frityrsteking.
Unngå høy varme
Klarnet smør tåler bedre oppvarming og kokosfett (delfiafett) tåler best høy varme. Det beste er å unngå steking på panne på høy varme og helst unngå helt frityrsteking eller bare anvende metoden unntaksvis.
Det varierer hvor mye fett man trenger avhengig av hva man skal steke, men det er viktig å heller bruke mindre og kaste halvveis i stekingen enn å bruke mye og holde det varmt lenge.
Husk også
Det er forskjell på hva som er sunnest i rå tilstand og det som skjer etter steking på høy varme. Mens umettet fett trolig er gunstigere i rå tilstand, kommer mettet og enumettet fett bedre ut etter oppvarming ved steking på høyere varme.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin