En Puls-seer lurer på hvilket kosthold som hjelper mot blodpropp, og Fedon Lindberg svarer.
Spørsmål:
Har du noen kostholds tips til forebygging av blodpropp? Er det enkelte matvarer vi bør unngå?
Vi er en hel familie med Leiden mutasjon. Faren min ble dement da han var 50 år på grunn av dette. Vi barna har fått dobble arveanlegg, og dermed dårlige prognoser. Hvordan kan vi forebygge med kostholdet?
Fedon svarer:
Jeg har prøvd å finne medisinsk litteratur på forholdet mellom kosthold og Leiden mutasjon, men har faktisk ikke funnet noe av betydning.
Åpenbart har man ikke forsket på dette. Generelt vil et kosthold med tilstrekkelig flerumettet fett fra fisk, nøtter og olivenolje, samt mindre sukker og stivelse, og noe mer protein, føre til lavere kolesterol og triglyserider (fettstoffer), og mindre blodproppdannende stoffer (tromboksaner med mer).
Det samme gjør løselig fiber i grønnsaker og belgfrukter, samt såkalte plantesteroler og plantestanoler som man finner i hele gryn og frø. Fysisk aktivitet, avhold fra røyking og stressmestring er også faktorer som hjelper forebygge blodproppdannelse generelt.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin