NRK Meny
Normal

Fet mat ga helsegevinst

Smør, bacon og helmelk kan godt inngå i en slankediett, viser en ny norsk studie.

Kjøtt

38 overvektige menn ble delt inn i to grupper og den ene gruppen spiste fett, der halvparten av fettandelen var mettet. Det vil si kjøtt, nøtter, majones, smør, fløte, rømme, ekstra virgin olivenolje og annen lite bearbeidet fettrik mat.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Et høyt inntak av fett fra fjøset kan benyttes for slanking, viser en fersk studie som er gjort ved Universitetet i Bergen. Heller ikke karbohydrater er skummelt, så lenge man passer på å velge riktig type.

– Studien viser at hvis man vil slanke seg, så kan man gjøre det med et høyt inntak av fett eller karbohydrater, så lenge inntaket av sukker og fint hvetemel er lavt, sier professor og kardiolog Ottar Nygård.

Middag med kylling

Oster, bacon og olivenolje har stått på menyen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Forbedring av verdier

38 overvektige og inaktive menn med magefedme, i alderen 30–50 år, har vært med i studien.

På forhånd hadde forskerne målt fettmengden i mageregionen, leveren og rundt hjertet. I tillegg til at risikoen for hjerte- og karsykdommer ble målt.

Mennene ble delt i to grupper. Alle spiste like mye proteiner og grønnsaker, men den ene gruppen spiste mer karbohydrater, blant annet i form av ris. Den andre gruppen spiste mye fett, der halvparten av fettet var mettet fett. Det betyr at inntaket av blant annet kjøtt og fete meieriprodukter som smør og ost var høyt, i tillegg til et høyt inntak av nøtter og majones.

Kaker

Kaker, brød og hvetemel har stått på fylista og deltagerne har ikke fått spise godsaker mens de har vært med i studien.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sukkerinntaket var holdt på et minimum.

Etter de tre månedene viste undersøkelsen at begge de to kostholdene hadde lik effekt.

Nygård forteller at deltakerne på høyfett-kostholdet hadde forbedring av alle verdiene som påvirker hjertesykdom, med unntak av en forbigående økning i LDL-kolesterol. Fettlagring, blodtrykk, insulin og langtidsblodsukker hadde forbedret seg.

Oppforderer til plantefett

Simon Nitter Dankel, som ledet studien sammen med Nygård, forteller at de vurderte kostholdet før fedmeepidemien kom til USA og Europa, på slutten av 70-tallet.

Simon E Nitter Dankel

Simon Nitter Dankel har ledet studien sammen med Ottar Nygård.

Foto: Universitetet i Bergen

– De siste 30–40 årene har vi hatt en enorm utbredelse av fedme, samtidig som vi har økt inntaket av karbohydrater og planteolje. Det ironiske er at inntaket av animalsk fett har ligget stabilt, så det kan umulig forklare fedmeepidemien, sier han.

Han forklarer videre:

– Studien vår tyder på at man får en spesielt stor reduksjon i kroppsfett og sykdomsrisiko ved å kutte ned på raffinerte karbohydrater, som har kommet på toppen av kostholdet ellers.

Professor Kjetil Retterstøl ved Universitetet i Oslo har ikke vært med i studien. Han mener målet først og fremst må være å redusere det mettede fettet i kostholdet.

Kjetil Retterstøl

Professor Kjetil Retterstøl mener målet først og fremst må være å redusere det mettede fettet i kostholdet.

Foto: Brynjar Widerøe / NRK

– Jeg synes denne studien viser at det å gå ned i vekt gir uansett en fin effekt. Selv om man spiser animalsk fett som er forbundet med en økning av kolesterolet, kan man sitte igjen med lavere kolesterol fordi man også reduserer vekten. Denne studien viser at de som spiste lite mettet fett fikk lavest kolesterol. Derfor vil jeg oppfordre til å bruke plantefett, ikke animalsk fett.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.