Hopp til innhold

Festival-advarsel mot meslinger

Ingen bør dra på festival eller store sportsarrangementer uten å ha vaksinert seg, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publikum på Roskilde 2011

Smitte sprer seg lett på store festivaler. Her fra Roskilde tidligere i sommer.

Foto: Gorm Olesen / Ap

Det er meslingutbrudd i flere land i Europa. 38 land har meldt inn tilsammen 12.000 tilfeller av sykdommen fram til juni i år.

Også i Norge har flere uvaksinerte barn og voksne blitt smittet. Utbruddet tidligere i år rammet rundt 20 personer i Oslo i alderen 7 måneder til 42 år.

Nå advarer Verdens helseorganisasjon om at det kan medføre smitterisiko å delta på store arrangementer i sommer, dersom man ikke er vaksinert.

Fem prosent av 16-åringene kan være uvaksinert

Vaksinen mot meslinger gir livslang beskyttelse hos de fleste, såfremt man har fått to doser. Men alle vaksiner er frivillige, og ikke alle velger å vaksinere barna sine.

Ifølge tall fra vaksineregisteret SYSVAK, er 95 prosent av 16-åringene vaksinert. Det vil si at rundt 3000 i bare dette årskullet kan være utsatt for smitte.

Tallene for hvor mange som er vaksinert, ligger stort sett mellom 92 og 95 prosent. I perioden 1998 og 2004 valgte flere enn normalt å ikke vaksinere, på grunn av frykt for at vaksinen kunne føre til autisme. Dette viste seg siden å være en ren bløff.

Uansett om man følger vaksinasjonsprogrammet, blir man ikke vaksinert før 15 måneders alder. Dermed er alle barn under ett år uvaksinerte.

Kan være alvorlig

Flere av de smittede i Oslo tidligere i vår ble innlagt på sykehus på grunn av alvorlige symptomer. Og sykdommen kan i verste fall være dødelig.

Det er barn under 5 år som er mest utsatt, men det er også rapportert om dødsfall blant voksne med meslinger i Europa i fjor og i år.

– Folk har en tendens til å undervurdere farene ved meslinger, sier regiondirektør Zsuzsanna Jakab i WHO i en pressemelding.

Hun understreker spesielt viktigheten av at unge mennesker som skal på festivaler og store sportsarrangementer, vaksinerer seg. Ellers kan de utsette seg selv for smitte - og ta med seg smitten hjem.

Ifølge WHO bør alle som skal ut og reise være ekstra nøye med å sjekke at de er fullvaksinert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)