Stressa? Da bør ferien din være minst tre uker

Skal kroppen din få nok hvile etter måneder med mye arbeid, bør du ta deg god tid.

Oppdelt ferie

Nordmenn har ulike ferievaner. Noen liker en lang ferieperiode, mens andre foretrekker å dele opp ferien.

Foto: Elsness, Maria / NRK

– Det er mange hensyn som styrer folks liv, men fra et stress-synspunkt er en sammenhengende ferie i tre uker en stor fordel, sier stressforsker Are Holen ved NTNU til NRK.

Are Holen

– Bruk mer tid på lystbetonte ting i ferien, sier professor Are Holen ved NTNU.

Foto: Privat

Sommeren er en kjærkommen periode for avkobling og kos. Noen liker en lang og sammenhengende ferie, mens andre deler den opp i flere perioder. Er målet å stresse ned i sommer, kan tre uker være nøkkelen.

– Deler man opp ferien for mye, får mange ikke nok avkobling. Med tre uker får man nullstilt seg ettertrykkelig. Alle stresshormonene har kommet seg godt «ned», og man kan dra fornyet tilbake til hverdagen, sier Holen.

Stressforskeren forstår hvorfor mange også velger å spare ferieuker til senere.

– Arbeidslivet i dag krever mer hjerneinnsats enn kroppsinnsats sammenlignet med før i tiden. For mange innebærer det mer vedvarende stress. Derfor kan det være lurt å holde av en ferieuke til høsten og våren. Men det gjelder ikke for alle.

Lykke eller stresse ned?

Turismeforsker ved Universitetet i Stavanger, Jens Kr. Steen Jacobsen, mener målet med ferien må avgjøre lengden på den.

– Hvis man er mest opptatt av lykke, vil det ofte være best med flere korte ferier. Om man først og fremst ønsker mental restituering og omstille seg helt fra arbeidslivet, vil nok mange trenge minst tre ukers sammenhengende ferie, sier Jacobsen til NRK.

– Det er lettest å komme unna rutiner og vaner om man reiser bort.

Illustrasjonsbilde: Dame sitter med datamaskinen ved bassengkanten

– Det ikke er alle som klarer omstillingen til en mer doven ferie, sier forsker Jens Kr. Steen Jacobsen.

Foto: Labunskiy Konstantin / Colourbox

Jobbe eller ikke jobbe?

Å la alt ligge helt og holdent når man er på ferie, er ikke noe alle klarer. Noen savner jobben når de har ferie, forteller Jacobsen.

– Dette er et dilemma i vår kultur – spenningen mellom arbeidsetikk og ønsket om frihetsbetinget fritid. Vi skal være flittige, yte og tjene penger – og plutselig er det ikke det som teller.

– Tvert imot er det både en slags forpliktelse og forventning i sommerferien, om at vi ikke skal gjøre noen ting, med god samvittighet. Noen foretrekker likevel å drive med mer praktiske oppgaver om sommeren, sier han.

Are Holen mener det kan være uheldig å ta med seg jobben på ferie.

– Når man stresser ned får man gjort mindre, og rent psykologisk kan man bli mer sliten av det man ikke klarer å få unna enn det man får gjort seg ferdig med.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.