NRK Meny
Normal

Få ferieparadiset for deg selv - tren om morgenen!

– Løper du en tur tidlig om morgenen, kan du til og med få Colosseum i Roma for deg selv, sier Yngvar Andersen.

Yngvar Andersen på Marettimo

Når treninga er gjort, er det bare å få seg en dusj og en god frokost - og hoppe i bassenget.

Foto: Privat

Yngvar Andersen i Roma

Yngvar Andersen har fått helt unike ferieopplevelser av å stå opp tidlig og trene.

Foto: Privat

For den som står opp med fuglene, er det fantastiske opplevelser i vente nå om sommeren. Og spesielt hvis du er på ferie et sted hvor det er fullt av folk det meste av døgnet.

– Å trene om morgenen er et kjempetriks året rundt. Men er du på ferie, er det i tillegg en fantastisk mulighet til å komme seg rundt og få stedet for seg selv, sier trener Yngvar Andersen til NRK.no.

Selv er han på ferie i Roma, hvor det er kø til de største severdighetene hele dagen og gatene er fulle av folk og biler nesten hele døgnet.

– Halv seks om morgenen kan du jogge rundt i byen nesten helt alene. Til og med Colosseum har du for deg selv, og du får en opplevelse ingen andre får, sier han entusiastisk.

Kurerer gruff fra kvelden før

Yngvar har vært en svoren morgentrener i mange år, og er full av lovord om hva det gjør med resten av dagen.

– Før frokost er det ingenting annet som kommer i veien. Dermed får man det gjort, og dessuten får man en skikkelig pangstart på dagen, er hans erfaring.

Skulle man ha vært ute og tatt en sommerøl eller to kvelden før, er det desto bedre grunn til å komme seg opp.

– Det er faktisk ingenting som er bedre til å kurere gruff, med mindre man har drukket virkelig mye slik at det blir direkte uforsvarlig å trene, sier Yngvar.

Legg inn fartslek

Det beste og enkleste å få til om morgenen, er en joggetur.

– Det skal ikke være knallhardt. Jogg, eller gå i raskt tempo hvis du ikke er i god nok form til å jogge ennå, råder Yngvar.

– Føler du deg litt ekstra sprek, er det gøy å legge inn litt fartslek på turen - kortere strekk med høyt tempo. Løp alt du klarer bort til kirka der borte, rundt kvartalet, opp bakken eller opp en trapp. Og så går du tilbake til det normale tempoet igjen, anbefaler han.

Det skal være lekent, og trenger absolutt ikke være styrt av klokka i faste intervaller.

– Jeg gjør dette selv også. Det blir naturlige intervaller, sier Yngvar.

Litt styrke til slutt

– Treningsturen bør være på 30-45 minutter. Noe mer enn det har man sjelden energi til om morgenen. Men om sommeren spiser man noen ganger sent på kvelden, og da kan man kanskje ha overskudd til å holde på en time også dagen etter, mener Yngvar.

Selv om Yngvar ikke vil anbefale hele styrkeøkter om morgenen, kan det være fint med noen få øvelser helt på slutten.

– Du får tatt i bedre hvis du gjør styrkeøvelsene senere på dagen. Men legg gjerne inn fem minutter med noen øvelser for mage og rygg, samt noen armhevinger, sier han.

– Og så er det bare å glede seg til frokost. Apetitten øker når du har vært ute og trent, og maten smaker mye bedre. Det er definitivt et ekstra pluss, avslutter han.

Har du ferietreningstips? Del dem nedenfor!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.