NRK Meny
Normal

Ferieflørten – hva nå?

Dere møttes i sommervarme, med lite klær og mye glede. Nå byttes utepilsen ut med kakao; er det også på tide å la ferieflørten gå? Her er tegnene du bør se etter.

Par høst

Det holder ikke at moren din synes han eller hun er søt - du må også tenne. Krangler dere uten å bli venner igjen og / eller får du ikke lenger bestemme over deg selv, bør ferieflørten forbli flørt.

Foto: Colourbox

Haakon Aars

Felles interesser og et godt seksualliv er gode utgangspunkt for et gryende forhold, sier sexolog og psykiater Haakon Aars.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

– Om sommeren åpner vi for nye arenaer å treffe folk på. Nordmenn lever på en måte litt sydenliv her hjemme, og vi drikker gjerne litt mer enn ellers og kommer i stemning, sier sexolog og psykiater Haakon Aars til NRK.no.

– Par treffes ofte om sommeren, sier han.

Men Aars sier også at det kan være vanskelig å skille mellom det som er seriøst, og det som helst bare bør forbli nettopp en flørt.

Les også: Facebook-flørt gir raskere sex

– Du må tenne

Hva er tegnene på at han eller hun bør dumpes, først som sist?

– At moren din sier at han eller hun er søt holder ikke; du må også tenne på vedkommende, sier Haakon Aars.

– Det seksuelle trenger ikke være perfekt; dere skal fortsette å utvikle dere, men det må være bra og ha potensial til å bli enda bedre.

Les også: Finn din perfekte sex-stilling

Varsku for eiesyke

Selv om man har det fint sammen, må man også kunne gå ut og pleie forholdene til andre venner.

– Det er veldig viktig å være på vakt mot de som skal eie deg og ha deg - de som skal bestemme over deg. Det er et stort varsku, sier sexologen og psykiateren.

– Du skal selv bestemme hva du skal ha på deg, hva du skal gjøre og hva du mener. En pluss en er ikke en, men to.

Les også: - Intelligente damer forblir single

Krangler som blir hengende

Hete diskusjoner om hvor lenge å koke eggene eller hvem dere skal stemme på er helt greit – så lenge dere godtar uenighetene.

– Dere kan gjerne ha ulike oppfatninger om ting og krangle litt; et forhold der man er speilbilder av hverandre blir fort kjedelig, sier Aars.

– Men dersom en krangler og ikke kommer noen vei, så er det ikke så greit. Det er et faresignal når krangler blir hengende igjen og sinnet ikke legger seg.

Les også: Slik krangler dere konstruktivt

Ulike hverdager

Felles interesser og et godt seksualliv er et gode utgangspunkt, ifølge parterapeuten. Men hva om drømmemannen eller –dama fortsetter festen når hverdagen er i gang for de fleste andre?

– Mange nyter mer alkohol enn ellers om sommeren, og det er viktig at begge synes at forbruket er ok. At den ene synes at den andre drikker for mye, kan fort bli et problem i et forhold, sier Haakon Aars.

– Det kan også virke inn på et parforhold dersom den ene parten ikke har noe å gå til når den andre starter i jobb eller studier igjen.

Les også: Mye alkohol i parforholdet

Den andre vil ikke..

Kanskje nynner du brudemarsjen inni deg hver gang du ser ham eller henne, mens den andre helst vil holde mulighetene åpne for andre.

– Man kan bli veldig forelsket i løpet av noen uker, og det kan hende at det som for deg oppleves som det store, kanskje ikke betyr så mye for den andre. Det kan bli en vond opplevelse, sier sexologen og psykiateren.

– En som ikke mener alvor vil gjerne kvie seg for å bli inkludert i vennesammenheng. Har han eller hun masse unnskyldninger for ikke å møte vennene dine, er dette et klart obs-tegn! Særlig om vedkommende også flørter med vennene dine..

Les også: Overraskende ting damer tenner på

Flytte sammen?

Uansett hvor rosenrødt alt virker, kan det likevel lønne seg å vente litt med for eksempel å flytte sammen.

– Man møter et glansbilde, men oppdager nye sider etter hvert. Derfor bør man gi seg litt tid til å kjenne på hva man egentlig har å gjøre med. Forelskelsen går gjerne over etter noen uker eller måneder - og så blir det eventuelt noe dypere av det. Det er da forholdet begynner, sier han.

– Er det noe som varer, så gjør det jo ikke noe å bruke litt tid. Føles det ut som om man mister personen hvis man ikke slår til, så er han eller hun antakelig ikke interessert nok.

Les også: Planlegg ferien for å unngå brudd

Hvordan å dumpe

Og hvis man finner ut at man helst vil droppe hele greia?

– Så gjør man det ordentlig, ansikt til ansikt. IKKE per sms eller epost, sier Aars.

– Jeg har mange som kontakter meg etter ferieflørter som føler seg dumpet på veldig ugreie måter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.