NRK Meny

Ferdigmat eller hjemmelaget?

Her er oppskriftene på to kjempegode middager. Stjernekokk Bjørn Svensson på restaurant Oscarsgate i Oslo har laget to populære Fjordland ferdigretter fra bunnen av.

Kokk Bjørn Svensson (t.v.) og programleder Christian Strand lager kjøttboller.

Stjernekokken Bjørn Svensson (t.v.) med sine hjemmelagde kjøttboller, og programleder Christian Strand med den ferdigproduserte Fjordland-varianten.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Oksekjøtt i saus

Oksekjøtt i saus
Foto: Petter Nielsen / NRK


Handleliste:

1 stk kepaløk, finkuttet
1 gulrot, ternet
50 g sjampinjonger, skivet
2 laurbærblad
2 stilker timian
500 g flatbiff av okse, ternet
3 dl oksekraft ( kan kjøpes i de fleste matvarebutikker). Hvis ikke, bruk kjøttbuljong
1 dl vann
2 dl rødvin
8 stk mellomstore Asterix-poteter

Ertestuing:
2 dl grønne erter
65 g smør
2 ss hvetemel
1 dl kyllingbuljong
1 charlottløk, finkuttet

Slik gjør du:

  1. Legg ertene i vann natten over.
  2. Kutt opp oksekjøttet i små terninger. Ta deretter litt olje i en panne, og stek kjøttet.
  3. Kutt opp kepaløken. Ta litt olje i en kjele og stek løken til den blir gylden brun. Putt oppi oppkuttede sjampinjonger, timian, laubærblader og oppkuttet gulrot.
  4. Legg det stekte kjøttet i kjelen med det andre. Tilsett rødvin og la det koke litt, før du putter oppi oksekraften/fond/buljong og litt vann.
  5. La det småkoke til kjøttet er mørt.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Finn frem en ny kjele som du fyller med vann og salt. Kok opp poteter til de er gjennomkokte og slipper gaffelen når du stikker den i poteten.
  8. Ha ertene som du la i vann natten over i en kjele med vann. Kokes i 20-30 minutter.
  9. Smelt smør i en panne, putt oppi oppkuttet løk og la den frese mens du tilsetter melet.
  10. Spe på med kyllingbuljong, og legg i de kokte potetene. Smak til med salt og pepper.
  11. Tilsett smør til slutt, for å gi den gode smaken.

Svenske kjøttboller

Svenske kjøttboller
Foto: Colourbox


Handleliste:

400 g karbonadedeig
1 egg
2 loffskiver, uten skorpe
1 stk kepaløk
70 g melk
½ dl fløte
Salt og pepper etter smak
100 g ferske eller fryste tyttebær
1 ss sukker

Potetstappe:
8 mandelpoteter
75 g usaltet smør
1-2 dl h-melk
Salt etter smak

Fløtesaus:
½ kepaløk, finkuttet
2 laurbærblad
2 dl oksekraft/fond
2 ss hvetemel
75 g smør
1 dl melk
3 dl fløte

Slik gjør du:

  1. Kutt opp kepaløk og stek den lett i pannen til den blir blank.
  2. Finn frem en bolle hvor du putter oppi karbonadedeig, løk, melk, fløte, loff og egg. Bland dette lett sammen med hendene til en smidig deig, og la den hvile i 20 minutter.
  3. Form deretter deigen til små boller i hånden din. Sett kjøttbollene inn i stekeovnen på 150 grader i 10 minutter. Da holder de fasongen bedre.
  4. Stek kjøttbollene i en panne med smør til de er gjennomstekte.
  5. Ta tyttebærene i en skål, tilsett sukker og rør sammen.
  6. Fyll en kjele med vann og salt, putt oppi ferdigskrelte poteter og la dem koke til de er møre.
  7. Hell av vannet fra kjelen og mos potetene sammen med melk og smør. Visp til stappen er smidig.
  8. Smak til med salt.
  9. Finn frem en kjele som du putter løk og olje oppi. La løken bli blank.
  10. Tilsett mel og smør, og la det bli brunt. Tilsett kraft, fløte og melk.
  11. Putt oppi laubærblader og la sausen koke.
  12. Legg i kjøttbollene og la dem småkoke. Tilsett salt og pepper etter ønske.

Velbekomme!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.