NRK Meny
Normal

Fem tips som drar deg opp av sofaen

La deg inspirere av supertipsene fra fem eksperter som ikke slenger på sofaen i tide og utide.

Helene Sandvig

– Å vite at jeg kan gjøre unna en fin liten trimøkt på vei til jobb er fin, fint. Sykkel til jobb gir meg 20 minutter pluss i aktivitetsboka og farge i kinna, sier Puls-programleder Helene Sandvig.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Helene Sandvig

– Vel fremme på jobb er jeg god og varm og litt gladere enn da jeg startet, sier superspreke Helene Sandvig.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Christian Strand med familie på søndagstur

Christian Strand viser ofte frem hvor han går på tur.

Foto: Christian Strand / NRK
Suzanne Svanevik

Toppblogger Suzanne Svanevik deler ofte treningsbilder på Instagram.

Foto: Ole Haug / NRK
Morten Åsli

Mentaltrener og foredragsholder Morten Åsli.

Foto: NRK
Tessa Sørensen

– Er du sammen med mennesker som er interessert i å være aktive sammen med deg, eller inspirerer deg til å være aktiv, er det ikke noe problem å komme seg opp av sofaen, sier Tessa Sørensen.

Foto: Privat

– Jeg måtte bli godt voksen for å innse at du verken trenger tights, eller minimum en halvtime i strekk for å få bedre kondis eller mer muskler, sier Helene Sandvik, programleder i Puls til NRK.no.

Hun har funnet sin måte å få tid til å være aktiv på.

EN: Småtteri i hverdagen

– Nå er jeg godt over 40. Jeg har født tre barn, er i full jobb, men har vel aldri vært i bedre form enn nå. Jeg har en kondis som bærer meg dit jeg trenger og kroppen er sterk, forteller 40-åringen.

Og den spreke programlederen er ikke i tvil. Det er det kjappe og overkommelige som motiverer henne, og hun har oppdaget gullet som ligger i transportetappene.

– Å vite at jeg kan gjøre unna en fin liten trimøkt på vei til jobb er fin, fint. Sykkel til jobb gir meg 20 minutter pluss i aktivitetsboka og farge i kinna. Bonus er det også å slippe overfylte rushbusser og sure sjåfører, ler trebarnsmoren.

Liker du ikke å sykle kan du gå i stedet. Føler du det blir for langt kan du starte transportetappen gående, og så hoppe på en buss eller tog litt lenger fremme.

– Hvis jeg ikke har for dårlig tid slenger jeg på noen styrkeøvelser før jeg begynner å jobbe. De gjør jeg i hemmeligrommet mitt bak NRK-studioet, avslører hun.

Hun vil slå et slag for alt som er smått og godt i hverdagen.

– Det ligger et kjempepotensial i de små minuttene: Når du tar trappa i stedet for heisen, henter unger til fots, sykler til jobb, løper til bussen, tar noen tåhev mens du pusser tennene. Ikke glem å klappe deg selv på skuldra hver gang du gjør noe av dette, oppfordrer Sandvig.

TO: Vis det frem på Instagram

FBIs programleder Christian Strand tar gjerne med seg kone og barn når han forlater sofaen.

– Vi er alltid ute på tur i helgene, forteller han til NRK.no.

Og da er han også flink til å dokumentere turene på sosiale medier.

– Jeg legger ofte ut bilder av meg selv på tur. Det er en fin måte å være aktiv på, og det er oppmuntrende med hyggelige kommentarer på bildene, sier han.

TRE: Sett deg mål

18 år gamle Suzanne Svanevik trener Crossfit og blogger ofte om treningen. Hun har veldig mange følgere både på treningsbloggen og sosiale medier.

Toppbloggeren trekker frem viktigheten av å ha et mål med treningen.

– Det kan være alt fra å bli sterkere eller mer utholdende, til å lære seg nye øvelser, sier hun til NRK.no.

Når hun alltid har et mål, har hun alltid noe å jobbe mot.

– Utenom selve styrketreningen blir jeg gjerne motivert til å gå tur i fjellet hvis været er fint, legger hun til.

FIRE: Tenk hvorfor!

– Sliter du med å komme deg opp av sofaen så tenk mindre på hva og hvordan, og mer på hvorfor, sier Morten Åsli, mentaltrener og foredragsholder til NRK.no.

Videre minner han om at lite er stort.

– Det er de små tingene du gjør, de små valgene du tar hver eneste dag, som gjør at det blir en stor sum til sammen, legger han til.

FEM: TV-frie hverdager

Personlig trener og eier av Driv trening Tessa Sørensen er gravid i uke 34. Men stor mage og vont både her og der stopper henne ikke fra å være i bevegelse.

– Jeg er over snittet aktiv, og har skapt meg et liv med ulike aktiviteter som gjør at jeg er i bevegelse uten at det føles som trening, sier hun til NRK.no.

Hun har en vennegjeng som gjerne er med på ting. Når de møtes på kafé, går hun ofte av transportmiddelet noen stopp før hun er fremme for å gå litt.

– Jeg liker å gå tur og på ski, og vi har hytte som gjør at jeg kommer meg ut, eksemplifiserer Sørensen.

Nå som hun er høygravid får hun ikke lenger trene hardt, men er fremdeles i aktivitet.

– Vanligvis ser vi TV den siste timen før vi legger oss, men nå har vi innført TV-frie kvelder fra mandag til torsdag, forteller hun.

I stedet for sofa, joggebukse og TV-titting blir det nå en times gåtur i rolig tempo før de tar kvelden.

– Helseeffekten får du bare du reiser deg opp og går, avslutter sprekingen.

LES OGSÅ: Slik trener du i rullestol

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.