NRK Meny
Normal

Fem myter selv legen din tror på

Halv-sannheter og myter er en del av kulturarven. Men når selv leger tror på medisinske myter, er det grunn til bekymring.

Leger, doktor, sykehus
Foto: ScanStockPhoto

Selv leger kan la seg lure av medisinske myter - og feilaktig bringe informasjonen videre til deg og meg.

Men amerikanske forskere fra Indiana University School of Medicine har tatt problemet på alvor og avmystifisert flere vanlige misforståelser.

LES OGSÅ: Hvor sanne er treningsmytene?

Her er konklusjonen deres:

Myte 1: Fingernegler og hår vokser etter at vi dør.

Fakta: Bare tøys. I virkeligheten skjer dette: når huden tørker ut, trekker den seg tilbake. Og da kan det se ut som om neglene er mer utstående. Det samme skjer med håret, for når huden skrumper inn, ser håret større og lengre ut.

Myte 2: Mobiltelefoner er farlig på sykehus.

Mobiltelefon

Kan mobiltelefoner forstyrre medisinsk utstyr?

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Fakta: Det er ingen kjente dødsfall relatert til dette. Og påstander om mindre alvorlige forstyrrelser på medisinsk utstyr, ser i høy grad ut til å være anekdotiske, ifølge forskerne.

En studie har vist at mobiltelefoner lager forstyrrelser på fire prosent av utstyret, men bare når telefonen var innen en meter i avstand fra utstyret.

En annen studie fant det motsatte - ingen forstyrrelser etter 300 tester i 75 forskjellige behandlingsrom.

LES OGSÅ: - Mobilen kan gi hjernesvulst

Myte 3: Du ødelegger synet hvis du leser i dårlig lys.

Fakta: Det er ikke funnet noe bevis på dette. Likevel er det et faktum at øynene kan bli midlertidig overanstrengt hvis man leser i for dårlig lys. Men etter litt hvile går dette over.

Myte 4: Vi bruker bare ti prosent av hjernen.

Fakta: Nei og nei! Etter å ha studert diverse skanninger av hjernen, finner ikke forskerne noen områder i hjernen som er uvirksomme. Ny forskning på individuelle nerveceller og andre celler viser heller ikke tegn til inaktive områder i hjernen.

Kalkun

Trøtt av kalkun?

Foto: AP

Forskerne mener at denne myten kan ha oppstått tidlig på 1900-tallet i USA, da lure kremmere ville selge selvhjelpsprodukter og annonserte med at folk ikke hadde nådd deres fulle potensiale.

Myte 5: Du blir trøtt av å spise kalkun.

Fakta: Ikke nødvendigvis. Kalkun inneholder stoffet tryptofan, som kan forårsake døsighet. Men kalkun inneholder ikke mer av dette stoffet enn det kylling eller rødt kjøtt gjør, og mengdene er så små at det gir liten effekt.

Så hvis du føler deg trøtt etter å ha spist kalkun, er det sannsynligvis fordi du har spist for mye - og da kanskje sammen med alkohol, som ofte fører til at man blir trøtte.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.