Hopp til innhold

Fem måter å elske på

Lær hvordan du får kjæresten din til å elske deg. Her er samlivsekspertens råd.

Kari Hanne Bisgaard og Henning Kristiansen

Kari Hanne Bisgaard og Henning Kristiansen har vært sammen i ti år, men lurer på om de har glidd for langt fra hverandre. Snakker de samme kjærlighetsspråk?

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

Er du usikker på om kjæresten din virkelig elsker deg? Synes du han eller hun sier det for sjelden - de tre magiske ordene?

Eller hvilke som helst andre ord som uttrykker en bekreftelse på at du er den ene og den rette?

Det kan være at partneren din sier det, gang på gang. Men du får det bare ikke med deg, fordi det blir sagt på et språk du ikke forstår.

Kjæresteparet Kari Hanne Bisgaard og Henning Kristiansen er med i den nye tv-serien Bør de gifte seg. De følte at de hadde glidd fra hverandre. Men kanskje var problemet bare at de snakket forskjellige kjærlighetsspråk da forelskelsen gikk over i hverdagskjærlighet.

LES OGSÅ:

Aha-opplevelse

– Mange par får seg en aha-opplevelse når jeg forteller dem om kjærlighetsspråk, sier Frøydis Lilledalen. Hun er psykolog, og en av samlivsekspertene i realityserien Bør de gifte seg.

Kjærlighetens fem språk er en bok og en teori av samlivseksperten Gary Chapman. Han forsket på par, og kom fram til at det er fem måter man viser andre kjærlighet på:

  1. Fysisk nærhet (berøring, kos, sex)
  2. Tid og oppmerksomhet (å være fysisk og psykisk til stede)
  3. Verbal bekreftelse (å si "jeg elsker deg", gi komplimenter)
  4. Gaver (små eller store oppmerksomheter som viser at du kjenner ham/henne godt)
  5. Tjenester (å ta husarbeidet, gi massasje).
Frøydis Lilledalen

– Tenk hvor mange kjærlighetserklæringer som går tapt på veien, fordi mottakeren ikke skjønner at det nettopp er en kjærlighetserklæring, sier psykolog Frøydis Lilledalen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Nå måtte jeg virkelig tenke. Sånn har jeg aldri sett på det før, sa Henning Kristiansen da psykologen ba ham tippe hvilket kjærlighetsspråk kjæresten Kari Hanne foretrekker.

Det viste seg at de snakket forskjellige språk.

Mens Henning trenger kyss og kos (fysisk nærhet) for å føle seg elsket, opplever Kari Hanne tjenester og oppmerksomhet som de beste bekreftelsene på at Henning elsker henne. Med andre ord at han er villig til å strekke seg litt for at hun skal ha det bra.

Brøler "Jeg elsker deg!"

– Det er nok de færreste par som snakker høyt om hvordan de foretrekker å bli bekreftet av hverandre, tror Lilledalen.

Hun har møtt par der begge stadig prøver å bekrefte hverandre, men uten at den andre opplever det.

Om man ikke forstår hverandres kjærlighetsspråk, kan man nærmest brøle "jeg elsker deg!" i munnen på hverandre uten at noen av partene får det med seg.

– Da føler man at man har gitt og gitt uten å få noe særlig tilbake, forklarer Lilledalen.

Det er lett å bli mest opptatt av sitt eget kjærlighetsspråk. Og av en eventuell mangel på bekreftelse på akkurat det språket.

– Og så tar man gjerne for gitt at den beste måten å vise sin kjærlighet på, er slik man selv foretrekker det, sier psykologen.

Men det er altså mange måter å vise sin elsk på.

– Tenk hvor mange kjærlighetserklæringer som går tapt på veien, fordi mottakeren ikke skjønner at det nettopp er en kjærlighetserklæring, sier hun.

For å unngå å "snakke forbi hverandre", bør par sette seg ned og prate om dette. De kan tippe på hverandres primære kjærlighetsspråk, og tenke grundig gjennom hvordan de selv foretrekker å bli bekreftet.

– Dette er jo ikke skummelt; bare en vinn-vinn-situasjon. Sjansen for at du vil føle deg mer elsket etterpå er høyere, avslutter Frøydis Lilledalen.

Se mer om kjærlighetsspråk i Bør de gifte seg på NRK1 klokka 19:45 i kveld.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)