Hopp til innhold

Feil med Volvos kollisjonsputer

Volvo kaller tilbake 30.000 nye biler i Norden på grunn av problemer med kollisjonsputene. Feilen kan gjøre at putene ikke utløses ved en ulykke.

Volvo XC60

Volvo XC60 er blant modellene som kan ha feil på kollisjonsputa.

Foto: Volvo Car Corporation

4243 av bilene finnes i Norge, forteller informasjonsdirektør Tore Løvig i Volvo Personbiler Norge til NRK.no

Det er årsmodellene 2010 og 2011 av Volvo S60, XC60, V70, XC70 og S80 er rammet.

Det som kan skje, er at et dårlig kontaktpunkt ved bilenes rattstamme fører til en liten kortslutning som setter kollisjonsputa ut av spill.

Volvofabrikken understreker at putene ikke kan bli utløst uten grunn.

Må på verksted

- Hvis det oppstår en slik kortslutning, vil en lampe merket SRS lyse på dashbordet. I så fall skal bilen på verksted, sier pressesjef Bo Larsen i svenske Volvo Personvagnar til Aftonbladet .

Tilbakekallingen omfatter 19.237 biler i Sverige og ytterligere 10.000 andre steder i Norden.

Nylig kom meldingen om at også Toyota må tilbakekalle en rekke biler verden over. Her er det snakk om hele 1,5 millioner biler. 111 av dem ruller i Norge.

Påvirker ikke nødvendigvis bilsalget

Tidligere er det akkurat Toyota som virkelig har fått merke trykket i mediene etter å ha måtte tilbakekalle svært mange biler med blant annet mulige bremseproblemer.

Likevel tror ikke bilkjenneren og redaktøren i Bilforlaget at dette nødvendigvis ødelegger bilsalget i seg selv.

– Jeg tror ikke tilbakekallingene betyr noe som helst for bilsalget. Jeg tror folk begynner å forstå hva dette dreier seg om, sier ansvarlig redaktør Per Morten Merg i Bilforlaget.

Han forteller at slike tilbakekallinger etterhvert er blitt vanlige. Bilprodusentene vil vise at de tar sikkerhet på alvor, og det er ikke nødvendigvis noen merker som skiller seg ut med flere tilbakekallinger.

– Når det avdekkes noe som det er viktig at det gjøres noe med så nøler ikke produsentene lenger med å innkalle bilene. Tidligere var det nærmest en fallitt å innkalle biler, men det er ikke slik lenger, sier Merg.

Volvo må tilbakekalle 30 000 biler nå, hva tenker du om det?

– Jeg kjenner ikke detaljene rundt denne tilbakekallingen, men generelt er disse tilbakekallingene et skritt som fabrikkene går til fordi alternativet er mye verre. Holder de tilbake informasjon, eller det viser seg i ettertid at man burde ha gjort noe med et problem som dukket opp uten å gjøre det, så er konsekvensene da langt større, sier Merg som mener dette handler om å bygge troverdighet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)