Hopp til innhold

Feil grilling kan gi kreft

Ikke grill maten for hardt. Ved sterk varme under grillingen kan det dannes helseskadelige stoffer i maten.

Grilling

Grilling er godt, men griller du feil kan det være helseskadelig i lengden.

Foto: CLAUDE PRIGENT / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Helle Knutsen

Helle Knutsen, seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og medlem av VKM.

Foto: FHI
Cecile Blom

Cecile Blom, seniorrådgiver ved Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Grillsesongen er i full gang både i parker, på stranda og i hagen.

Uavhengig av hva du griller, må maten grilles riktig for å unngå at det dannes for mye av de skadelige stoffene.

Myten om at brent kjøtt gir god sangstemme bør du ikke høre på. Forkullede kjøttstykker er nemlig hverken godt eller sunt.

Les også: Hva er sunnest av kull og gass?

Kan forårsake kreft

Ved grilling dannes det to grupper skadelige stoffer, stekemutagener og PHA-forbindelser.

- Ved grilling kan det dannes en annen type forbindelser i tillegg til det som dannes ved steking, og en del av forbindelsene kan være kreftfremkallende. De dannes ved at fettet drypper ned ved steking, sier Helle Knutsen, seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) til NRK.no.

Forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft hos mennesker ved å skade arvematerialet.

VKM har gjort en risikovurdering ved grilling som ble offentliggjort i 2007.

Der konkluderte de med at temperatur, lufttilførsel, avstanden og plasseringen av maten i forhold til varmekilden, samt matens fettinnhold, er hovedfaktorer som påvirker dannelsen av de helseskadelige stoffene.

Les også: - Grill riktig, hold deg frisk

Fjern stekeskorpen

Mattilsynet forteller at stoffene er gentoksiske, som betyr at det ikke finnes en nedre grense for hva som er farlig.

- Vi har ikke mye data på hvor mye som dannes ved grilling, men du vil aldri komme ned på et nullrisikonivå. Det betyr ikke at du må slutte å grille, men vær fornuftig og begrens der du kan, oppfordrer Cecile Blom, seniorrådgiver ved Mattilsynet.

Hun forklarer videre at jo mindre fettrikt kjøtt du griller, jo bedre.

- Den harde og farlige stekeskorpen oppstår når kjøttet stekes for hardt eller i flammer. Det vil hjelpe å skjære bort en slik skorpe, legger hun til.

Du kan også hindre at fett fra kjøttet drypper ned på grillen ved å bruke folie eller stekebrett.

- Noen griller vil medføre mer drypping enn andre, og avstanden mellom kull og kjøtt kan variere. Se hvordan din grill er i forhold til nærhet med kjøttet, og reguler høyden på grillristen eller bruk av folie i forhold til dette, råder hun.

Les også: Flere blir syke i grillsesongen

Rødglødende kull

Kullgrill

Mange er utålmodige når de griller og legger på maten for tidlig. Kullgrillen skal ha glødende kull med grå overflate, ikke flammer.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Ved bruk av kullgrill er den viktigste forholdsregelen at du venter med å legge på grillmaten til kullet er glødende og grått på utsiden.

- Akkurat hvor mange gram kjøtt du kan spise hvor mange ganger i sesongen er det ikke tall på. Men det dannes mindre hvis du griller store stykker. Det er forholdet mellom overflate og volumet av kjøtt som kan spille en rolle, forklarer Knutsen.

I grønnsaker dannes det lavere nivåer, og der er det heller ikke noe fett som kan renne ned på grillen.

- Det høyeste nivået er målt i pølser som grillers over bål. Da får du soting av flammene, legger hun til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)