Grillsesongen er i full gang både i parker, på stranda og i hagen.
Uavhengig av hva du griller, må maten grilles riktig for å unngå at det dannes for mye av de skadelige stoffene.
Myten om at brent kjøtt gir god sangstemme bør du ikke høre på. Forkullede kjøttstykker er nemlig hverken godt eller sunt.
Les også:
Kan forårsake kreft
Ved grilling dannes det to grupper skadelige stoffer, stekemutagener og PHA-forbindelser.
- Ved grilling kan det dannes en annen type forbindelser i tillegg til det som dannes ved steking, og en del av forbindelsene kan være kreftfremkallende. De dannes ved at fettet drypper ned ved steking, sier Helle Knutsen, seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) til NRK.no.
Forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft hos mennesker ved å skade arvematerialet.
VKM har gjort en risikovurdering ved grilling som ble offentliggjort i 2007.
Der konkluderte de med at temperatur, lufttilførsel, avstanden og plasseringen av maten i forhold til varmekilden, samt matens fettinnhold, er hovedfaktorer som påvirker dannelsen av de helseskadelige stoffene.
Les også:
Fjern stekeskorpen
Mattilsynet forteller at stoffene er gentoksiske, som betyr at det ikke finnes en nedre grense for hva som er farlig.
- Vi har ikke mye data på hvor mye som dannes ved grilling, men du vil aldri komme ned på et nullrisikonivå. Det betyr ikke at du må slutte å grille, men vær fornuftig og begrens der du kan, oppfordrer Cecile Blom, seniorrådgiver ved Mattilsynet.
Hun forklarer videre at jo mindre fettrikt kjøtt du griller, jo bedre.
- Den harde og farlige stekeskorpen oppstår når kjøttet stekes for hardt eller i flammer. Det vil hjelpe å skjære bort en slik skorpe, legger hun til.
Du kan også hindre at fett fra kjøttet drypper ned på grillen ved å bruke folie eller stekebrett.
- Noen griller vil medføre mer drypping enn andre, og avstanden mellom kull og kjøtt kan variere. Se hvordan din grill er i forhold til nærhet med kjøttet, og reguler høyden på grillristen eller bruk av folie i forhold til dette, råder hun.
Les også:
Rødglødende kull
Ved bruk av kullgrill er den viktigste forholdsregelen at du venter med å legge på grillmaten til kullet er glødende og grått på utsiden.
- Akkurat hvor mange gram kjøtt du kan spise hvor mange ganger i sesongen er det ikke tall på. Men det dannes mindre hvis du griller store stykker. Det er forholdet mellom overflate og volumet av kjøtt som kan spille en rolle, forklarer Knutsen.
I grønnsaker dannes det lavere nivåer, og der er det heller ikke noe fett som kan renne ned på grillen.
- Det høyeste nivået er målt i pølser som grillers over bål. Da får du soting av flammene, legger hun til.